24 Şubat 2013 Pazar

Futbolda Arap Sermayesi

Arap sermayesi son yıllarda artarak futbol sektörüne girdi. Kimilerine göre para futbolun her şeyi. Paran varsa altyapın sağlamdır. Geriye sadece başarı kalır. Gelin Arap sermayesini futbola girişi ve Arap sermayesinin satın aldığı takımları inceleyelim.

MANCHESTER CİTY;



2008 yılında Abu Dhabi United Group tarafından satın alındı. Şirket ilk olarak takıma Robinho'yu kazandırdı. Takım istenilen başarı elde edemeyince şirket kesenin ağzını açtı. Arsenal'den Kolo Toure ve Adebayor, Aston Villa'dan Barry, Ezeli rakipleri Manchester United'dan Tevez ve Everton'dan Lescott'u transfer etti. Transferler şampiyonluğa yetmeyince yeni yıldızlar takıma katılmaya devam etti. Yaya Toure, David Silva, Kolorov, Balotelli, Dzeko, Agüero, Nasri... Manchester City'i, Arap sermayesinin şampiyon yapması 4 yıl sürdü. EPL zaferine ulaşmalarına rağmen Şampiyonlar Ligi'nde istedikleri sonuçları bir türlü alamadılar. 2011/12 CL gruplarında 10 puan toplayıp Bayern Münih ve Napoli'nin ardında 3. sırada bitirdi ve üst tura çıkamadı. Bu sezon ise Real Madrid, Borussia Dortmund ve Ajax'ın ardından 3 puanla grubu sonuncu tamamladı.




ARSENAL; 
 
       

Emirates Airlines şirketi tarafından Arsenal'in yeni yapılan stadının isim hakları 100 milyon pounda alındı ve Arsenal'e büyük bir kaynak sağlamış oldu. Stadyum yapılmadan önce Ashburton Grove ismi düşünülürken Ekim 2002'de Emirates Airlines tarafından isim hakkı alındı.


PARİS SAİNT GERMAİN;


   
Fransa'nın önde gelen kulüplerinden PSG'de eski günlerine KATAR YATIRIM ORTAKLIĞI ile dönmeyi planlıyor. Geçen sene kadrosunu Blaise Matuidi, Javier Pastore, Jeremy Menez, Kevin Gameiro, Milan Bisevac ve Lugano gibi isimlerle güçlendirmesine rağmen şampiyonluğu Montpellier HSC'ye kaptırdılar. Bu sene de kadroya yeni isimler katarak kadrolarını daha da güçlendirdiler. 2012 yazında Ezequiel Lavezzi, Thiago Silva, Zlatan İbrahimoviç ve Marco Vereatti kadroya dahil edildi. Sezon öncesi anlaşma sağlanılan Lucas Moura takıma Ocak transfer döneminde katıldı. PSG güçlü kadrosuyla geçen sene gibi bu sene de şampiyonluğun en büyük adaylarından biri. Ligde ilk sırayı almış durumda. Şampiyonlar Ligi'nde son 16'da Valencia'yı 2-1 yenerek büyük avantaj sağlamış durumdalar.

MALAGA; 


Katarlı iş adamı Şeyh El Tani tarafından satın alındı. Takıma Kameni, Juaquin, Toulalan , R. van Nistelrooy, Joris Mathijsen, İsco, Edinho, Santi Cazorla gibi isimler dahil edildi. Malaga yeni kurduğu takımla Şampiyonlar Ligi ön elemesine katılma hakkı elde etti. Sabırsız Şeyh El Tani "ekonomik krizi" bahane ederek takımdan desteğini çekti. Malaga, Panathinaikos'u eleyerek gruplara kaldı. Grubunu Milan, Zenit ve Anderlecht'in önünde 1. bitirdi ve Porto ile eşleşti. İlk maçta Porto'ya 1-0 mağlup oldular.

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder