28 Ekim 2013 Pazartesi

Sinan Kurt | Türk Reus?

Kaleme aldığım ilk yazıda size altyapısıyla ünlenen Borussia Mönchengladbach’ın yeni cevheri Sinan Kurt'u tanıtacağım…

Sinan Kurt ile ilgili her ne kadar "Next X" gibi klişe bir söz ile bahsedilse de Alman futbol otoriteleri tarafından bir başka Gladbach ürünü olan Marco Reus’un veliahtı olarak gösteriliyor. Sadece sarışın görünümü ve fiziği ile değil oyun stili olarak da Reus’u andırıyor.


23 Temmuz 1996 doğumlu, Alman anne ve Türk babanın çocuğu olan Sinan, U12 ile birlikte Borussia Mönchengladbach altyapısına giriş yaptı. Küçük yaşta gösterdiği üstün yetenekleriyle U15’ten bu yana Alman Genç Milli takımlarında yer alıyor. Henüz 15 yaşında Gladbach’ın U17 takımına yükselen Sinan, U17 Bundesliga West’in geride kalan iki sezonunda istatistikleriyle göz kamaştırıyor (52 mac, 31 gol – 17 asist). Ödül olarak bu sezon öncesi Favre tarafından As takımın kampına davet edilen genç yetenek, şuan boy gösterdiği U19 Bundesliga’da çıktığı 9 maçta bulduğu 8 gol ile gelişiminin son sürat devam ettiğinin göstergesini sunmaya devam ediyor.


Şimdi gelelim oyun profiline; forvet, forvet arkası, sol açık, kısacası ofansif olarak her bölgede oynayabilen Sinan’ın en büyük özelliği top ile birlikte attığı hızlı deparlar. Bu özelliğini müthiş tekniği ve oyun zekası ile birleştirince rakip defansın adeta korkulu rüyası haline geliyor. Top ayağındayken ani karar verebilen, yeri geldiğinde çalım ile mesafe kat eden ama gözünü her zaman boş pozisyonda bulunan takım arkadaşına endeksleyebilen bir oyuncu. Gol yollarında etkili, kendisini unutturup boş alana kaçmasi ve muazzam sol ayağıyla gönderdiği füze ve plaseleri de es geçmemek lazım. Özel fizik calışması uygulayan Sinan, üstün bir fiziğe sahip olmasa da ayakta kalmayı becerebiliyor. Geliştirmeye devam ettiği bir başka unsur da zayıf kalan sağ ayağı. Belki de en büyük sorunu mental yapısı. Çekingen yapısı ile dikkat çeken Sinan, maç içinde motivasyonunu kaybedip bir anda oyundan kopabiliyor. Son aylarda her ne kadar bu konuda gelişim gösterse de, öz güven ve özverisini daha üst seviyeye çıkarması lazım.


Oynadığı ilk U19 maçında attığı gol için tıklayınız...

Yakın zamanda Bundesliga’nın yeni yetenekleri arasında göreceğimizden şüphe duymadığım Sinan, şimdiden büyükleri peşinden koşturuyor. Sezon öncesi transfer teklifinde bulunan Avrupa kulüpler; Arsenal, Liverpool, Valencia, Paris ve FC Porto. Bunlara Türkiye‘den Galatasaray’ı ekleyebiliriz. Kulislerde konuşulana göre, Erdal Keser’in tavsiyesiyle Fatih Terim’in listesine giren 17 yaşındaki gurbetçiye, Türk ekibi 1 Milyon € bonservis önerdi. Gladbach’ın geleceğindeki planları içinde bulunan Sinan’ın satılmaması sürpriz olmasa gerek.

Milli Takım konusu: U15’ten itibaren Almanya Milli takımlarında görev alan Sinan, şuana kadar Türkiye’den gelen davetiyeleri geri çevirdi. Alman annesi ile birlikte yaşayan Sinan’ın, Alman kültürüne yakın olduğundan Alman Milli takımına yönelmesi daha muhtemel.

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder