24 Ekim 2013 Perşembe

Fransa'da kriz

Fransa'da meclis, yılda 1M €'dan fazla geliri olanlara %75 vergi getirilmesini öngören maddeyi kabul etti. Bu madde en çok futbol kulüplerini kızdırdı. Zira bu verginin Fransız kulüplerine toplam maliyeti yaklaşık 45M €.



Verginin kulüplere toplam maliyeti


Daha önce belirttiğimiz gibi bu verginin kulüplere toplam zararı yaklaşık 45M €. Bu karar Ligue 1'den 14 takım'ı ilgilendiriyor. Diğer 6 kulüp ise fazladan vergi ödemeyecek. En çok zarara uğrayan kulüp Psg, bu verginin son şampiyona maliyeti yaklaşık 20M €, ama Lyon, Marsilya veya Lille kulüplerinin aksine kulüp yetkilileri bunu fazla dert etmiyor. Kulübün maddi durumu gayet iyi. 
Psg'yi 5,3M € vergi ile Marsilya takip ediyor. Ardından 4,9M € vergiyle Lyon geliyor. Bu iki kulüp bu durumdan oldukça şikayetçi ve bu kararın tekrar gözden geçirilmesini istiyorlar. En karlı takim ise şampiyonluğun bir diğer adayı Monaco. Fazladan vergi ödemeyecekler. Zira Monaco Fransa'da değil bu yüzden devlete vergi ödemiyorlar.

Grev kararı


Bu karara karşılık Fransa Profesyonel Kulüpler Birliği'nden (UCPF) açıklama geldi. Fransız futbol kulüplerinin 29 Kasım ve 2 Aralık tarihlerinde, Fransız hükümetinin aşırıya kaçan vergilendirme uygulamasını protesto etmek üzere greve gideceğini açıkladı. UCPF Başkanı Jean-Pierre Louvel'in yaptığı basın toplantısında "Kasım ayının sonu Fransa'da futbolun oynanmadığı bir hafta olacak" dedi. Bu açıklamanın ardından, Başbakan François Hollande, haftaya bu kararı konuşmak için futbol federasyonu yetkilileriyle bir araya gelecek.

Şahsi fikrim; bu kararın değişeceğini pek sanmıyorum. Fransa devletinin yüksek miktarda bir borcu var ve bu vergiyle birlikte yaklaşik 20 milyar € toplamayı hedefliyor. Geri adım atacaklarını sanmıyorum açıkcası.

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder