29 Ocak 2014 Çarşamba

ALMANYA FUTBOL ALTYAPISININ GELİŞİMİ

Bu yazım ile sizlere benimde yıllarca içinde bulunduğum Almanya futbol altyapısının gelişimini ve yapılan uygulamaları anlatmaya çalışacağım. Özil, Götze, Hummels, Draxler, Neuer, İlkay ve nice isimlerin nasıl ortaya çıktığı ve bunun arkasında ne gibi etkenler yattığı çoğumuzun merak ettiği konu olsa gerek.



2000 YILI; ALTYAPI SİSTEMİNDE DEVRİM

Her şeyin başlangıcı Almanya Milli Takımın 2000 yılında Hollanda&Belçika’nın düzenlediği Avrupa Şampiyonası'nda alınan sonuç oldu. Portekiz, İngiltere ve Romanya ile birlikte aynı grupta yer alan Almanya, aldığı 1 puan (Romanya beraberliği) ile kendisini son sırada buldu. Yaşlı futbolculardan kurulu “Panzerler” sadece tecrübe ve disiplin ile o zamanki modern futboldan oldukça uzaktı.

Alınan bu sonuç Almanya’da deprem etkisi yaratırken, DFB (Almanya Futbol Federasyonu) ve futbol otoritelerin bir araya gelip çözüm bulmasına sebep oldu. Öncelikle altyapı komisyonu kuruldu. 2001/2002 sezonu ile birlikte 1. Bundesliga’da mücadele eden her 18 kulübün altyapı sistemi kurması ve buraya ciddi yatırımlar yapılması tabi tutuldu. Bunun devamında 2000 yılların sonunda kurulan DFL (Almanya Futbol Ligleri Birliği), kulüplerin lisans işlemin içine altyapı sistemini de koydu. Bundan böyle lisans almak isteyen kulüplerin altyapı sisteminde daha profesyonel ortam yaratmak için maaşlı altyapı antrenörleri, en az 3 çim saha (bunlardan ikisi ışıklandırmalı), masaj odası, fitness salonu, sauna, tıbbi bölümün olması şart konuldu. Öte yandan oyuncuların eğitimine de önem verilmesi için okullar ve liseler ile birlikte çalışılmaya başlandı. Aynı şartlar 2002/2003 sezonundan sonra 2. Bundesliga kulüpleri için de yürürlüğe girdi. Bu sezonda 36 kulübün altyapıya toplam yatırımı 47,85 Milyon €’du. 2011/2012 sezonunda bu rakam 100 Milyon €’yu buldu. 10 yıl içinde yapılan toplam yatırım tam tamına 620 Milyon €.

2007 YILI; ALTYAPI SİSTEMİNDE YENİ UYGULAMA

Geçen son 6 yılda Almanya futboluna büyük katkı veren bu sistemi daha da yukarı taşımak için DFB ve DFL, Altyapı komisyonu önderliğinde yeni kararlar aldı. 2006 yılında Matthias Sammer’i Almanya altyapı koordinatörü olarak başa getiren DFB, 2007/2008 yılı ile birlikte Belçika’dan, futbol değerlendirmesi üzerine çalışan “Double Pass” firması ile anlaştı. Belçika altyapısının gelişiminde de en önemli etkenlerden biri olan bu firma, 36 profesyonel kulübün tesislerini gezerek artıları ve eksikleri göz önünde bulundurarak yıldız şeklinde not ve sertifika dağıtıyor. En iyi notun 3 yıldız olan bu uygulamada ilk çalışma sonrası (2007-2009) 3 yıldız alan 1. Bundesliga kulüplerin sayısı 7. İki yıldız alan 6 kulüp bulunurken, 1 yıldızda kalan 3 kulüp bulunuyor. 2 kulüp ise hiç bir yıldız alamıyor. 2010 yılında ikinci kez uygulanan bu çalışmada takımların yarısından fazlası 3 yıldız alırken, gelişimin bu sistem ile birlikte daha da yukarıya çıktığını görebiliyoruz.

Şimdi “Double Pass” firmasının ürünü olan “Foot Pass” çalışmasının detaylarına gelelim…


“FOOT PASS”

3 yılda bir yapılan bu altyapı değerlendirmenin DFL’e maliyeti 300.000 €. Bu uygulama sadece prestijde kalmıyor. UEFA’dan DFL’e her yıl gelen 7,5 Milyon € Şampiyonlar Ligi parası tümüyle yıldız hakkeden kulüplere yatırılıyor. 3 yıldız alan kulüp 360.000 € alırken, 2 yıldız için 260.000 € ve 1 yıldız için 160.000 € veriliyor. Primler bir dahaki değerlendirmeye kadar 3 sezon boyunca kulüplere ödeniyor. Bu primlerden nasibini alamayanlar ise o sezon Şampiyonlar Ligine katılan takımlar. Çıkan sonuçlar şov haline getirmek istenilmediği için, kulüpler kendi isteğiyle kazanılan yıldızı açıklayabilirler. Son araştırmadan çıkan sonuçlar şu şekilde;

3 yıldız:
FSV Mainz, Bayer Leverkusen, Hamburger SV, Hertha Berlin, 1. FC Nürnberg, Borussia Mönchengladbach, VFB Stuttgart, 1. FC Köln, SC Freiburg (%71 ile ilk sirada), Schalke 04, FC St. Pauli, TSV 1860 Münih

2 yıldız:
Borussia Dortmund, Bayern Münih, TSG 1899 Hoffenheim, VFL Wolfsburg, SV Werder Bremen

0 yıldız:
Hannover 96, FC Augsburg, 1. FC Kaiserslautern

Sonuçlar kulüplere dosya halinde verilirken, eksikleri görme şansı oluyor ve üzerinde çalışılması kolaylaştırılıyor. 8 kriterin içerdiği bu değerlendirmede tam tamına 500 alt kriter bulunuyor.  

8 üst kriter;

- Personel ve Strateji: Kulübün ve altyapının misyonu, mali durumu ve planlaması
- Organizasyon: Kulüp yapısı ve yönetmenlik
- Futbol eğitimi: Eğitim planı, orgnizasyon, antrenman ve oynama imkanları, futbol personeli
- Destekleme: Tıbbi yardım ve personel, mental yardım, okul ve sosyal yardımı
- Kulüp içi: İç komunikasyon, veliler ile görüşme, antrenörlere danışma
- Kulüp dışı: Dış komunikasyon, kooperasyonlar, Scouting
- Tesisleşme: Tesis yönetimi, futbol sahaları, odalar ve imkanlar
- Verimlilik: Oyuncuların profesyonel olma ihtimali, genç milli takımlara oyuncu gönderme

Bunların hepsini mercek altına almak için bir hafta boyunca iki “Double Pass” çalışanı tesislerde bulunuyor. Bu sürede altyapı çalışanları ile konuşuluyor, kulüp dosyaları inceleniyor, maç ve atrenman izleniliyor ve soyunma odasında bile antrenörlerin oyuncular ile konuşması gözlemleniyor.

ALTYAPININ GELECEĞİ

Son yılların çalışmasını göz önünde bulundurursak Almanya altyapısının geleceğinin oldukça parlak olacağından emin olabiliriz. Her sezon Bundesliga’ya yeni yetenekler sunan bu sistem, önümüzdeki yıllar daha da çok genç futbolcu izlettirecek bizlere. Ve daha önemlisi, henüz yolun başındalar…


Bundesliga takımlarının altyapılarından örnekler:

Schalke 04

VFL Wolfsburg


 Hannover 96


 TSG 1899 Hoffenheim

TSV 1860 Münih

Eintracht Frankfurt

Bayern Münih

4 yorum:

  1. Mukemmel bir arastirma ve analiz yapmissiniz. Emekleriniz icin tesekkurler sizden ricam eger aksi bir faaliyet politikaniz yoksa twitter ve facebook paylasma butonlari da ekleyebilirseniz ulasilmaniz ve okunmaniz daha kolay olur.

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Öncelikle teşekkürler. Dediğiniz Buton uygulaması yakında olacak.
      Bana Twitter'dan ulaşabilirsiniz; twitter.com/NevUz_FB

      Sil
  2. güzel teşekkürler verdiğin onnumara bilgiler için

    YanıtlaSil
  3. Emeğinize sağlık..
    Türkiyenin bu noktaya gelebilmesi hem çok kolay hem imkansız..

    YanıtlaSil