28 Ocak 2014 Salı

Gelenek "Athletic Club de Bilbao"

Geleneklerine bağlı kalmayı başaran tek kulüp... "Athletic Club de Bilbao"

Öncelikle bu yazıyı planlama aşamasında çok eğlendiğimi ve gurur duyduğumu 

dile getirmeliyim. Gurur duyma sebebim ise çocukluğumdan duyduğum Athletic Bilbao sempatimdi. Çok uzun süredir yazmayı düşündüğüm; ancak hayatımızdaki koşuşturmalardan dolayı İspanya’nın bu güzide kulübünün tarihine gereken hürmeti gösterememekten korktuğum için bu yazıyı yazamamıştım… Onlar La Liga’nın hatta belki de dünyanın en sıra dışı ve geleneklerine en bağlı kulübü… Onlar hesaba katılmadıkları her yıl tarih yazan bir kulüp…Onlar San Mamés’in aslanları…

Ve işte o kulüp;
Athletic Club de Bilbao…


1898’de kurulan ve 1929’dan beri La Liga’da boy gösteren Athletic Bilbao, İspanya'nın Bask Bölgesi'nin futbol takımıdır. La Liga’da Osasuna ve Alaves’le birlikte oynayan 3 Bask kulübünden biri olan kulüp Bask bölgesi için emsalsiz bir semboldür. Tüm dünya genelindeki ekonomik krizlerden hiç yara almadan ve hep aynı hızda büyümeyle yoluna devam eden kulübün başkanı ve yönetim kurulu kadrosu İspanya’nın en önde iş adamlarını bünyesinde bulundurmaktadır. Diğer kulüplerin aksine kulübe hiç yardım edilmese dahi ekonomik olarak bir çöküş Bilbao için imkansızdır. Sebebi ise zaten Bask kökenli oyuncular dışında hiçbir oyuncuyu bünyesinde barındırmamasıdır. Kulübü en özel yapan etkenlerinden başında bu gelmektedir. 2008’e kadar onların deyişiyle ‘asil’ formalarına hiç reklam almayan kulüp, çağın gerektirdiklerine mecbur kalmıştır. Hatta kulübün bu iki politikası, 2007 yılında ülkedeki kulüpler arasında bölünmeye sebep olmuştur. Bir taraf kulübün gerçekten tarihine yakışır ve onurlu bir duruş sergilediğini, diğer taraf ise bu kulüp politikalarının sadece geri kafalılık olduğunu savumuştur. Şimdi Athletic Club’ı kuruluşu, tarihi ve Baskların özellikleriyle sunalım.

Basklar
Basklar, İspanya'nın kuzeyi ve Fransa'nın güney batısındaki özerk bölgede yaşayan bir halktır.
Dilleri Baskça'dır ve dil bilimcileri tarafından Hint-Avrupa dilleri Avrupa'ya yayılmadan önce Avrupa'da konuşulan dillerden arta kalan tek dil olduğu söylenmektedir.Bölgedeki nüfusun ancak %28’i Baskça konuşmaktadır. Bayrağı:

Mevcut nüfusları yaklaşık 2.190.000‘dir ve giderek azalmaktadır. Bask Ülkesi idari olarak 1978 yılındaki Özerklik yasası ile 3 ilin birleştirilmesiyle oluşturulmuştur. Bunlar Alava, Biskay ve Guipuzcoa 'dır. Yalnız Bask Ülkesi terimi genellikle bu 3 ilin oluşturduğu idari yapıyla sınırlandırılmamaktadır. Navarra ve İparralde denen Fransa sınırları içindeki Pays Basque bölgesi de tarihi Bask Ülkesinin kültür alanlarıdır.

Kuruluşu

1896’da halkın sportif faaliyetlerde bulunmak için gittiği bir dernek olarak kurulmuştur. Halk arasında beklenilenden daha fazla popüler hale gelen dernek –isimleri hiçbir kaynakta geçmeyen- Bask bölgesinde önde gelen 6 üye tarafından 1898 yazında kulüp olarak faaliyete geçmiştir. O 6 üyenin koyduğu kulüp kuralları günümüzde de kulübün değiştirilemez kuralları olarak hâlâ geçerliliğini korumaktadır.
(Hatta ek olarak aslında Atletico Madrid’de neredeyse aynı şekilde 3 Bask genç tarafından kurulmuş Athletic Bilbao’nun kolu olarak kurmuş ancak Athletic Club’ün Bask bölgesi için bir spor kulübünden fazla olduğunun görülmesi (Yani hep arka planda kalma korkusu) ve de zaman bu sebeple içinde asıl amacından sapıp Real Madrid’deki muhalif üyeleri toplayan bir kulüp haline gelmiştir. )

Tarihi
Athletic Club de Bilbao, İspanya'nın Bask Bölgesi'nin futbol takımıdır. 1929'dan beri La Liga'da mücadele eden kulüp Real Madrid ve FC Barcelona ile birlikte ligden hiç düşmemiş üç takımdan birisidir. Athleic Bilbao 8 kez La Liga'yı, 24 kez de İspanya Kupası'nı kazanmayı başarmıştır.
Bask Bölgesi'nin diğer takımlarından farklı olan Athletic Bilbao bölge haricinde hiçbir oyuncuyu takımında oynatmaz. Takım bu geleneğini yıllardır sürdürmektedir. Formasına hiçbir zaman reklam almayan Bilbao temsilcisi 110 yıl sonra bu geleneğe son vererek 2008 yılı başlangıç olmak üzere, 2011'e kadar Bask kökenli bir petrol şirketinin forma reklamını almıştır. Tarihi boyunca kadrosunda oynattığı iki yabancı futbolcu Bixente Lizarazu ve Aymeric Laporte olup, bu iki futbolcu da Fransa'nın Bask Bölgesi'ndendir. (Pays Basque) Hatta genç stoper Laporte 2013-2014 sezonunda da kulübün bünyesindedir.


Athletic Bilbao'nun kullandığı San Mamés Stadı 1913 yılında inşa edilmiş olup La Liga'da maç yapılan en eski stadyumdur(Statta futbolcuların sahaya çıkış tünelinde ‘Kimilerinin cenneti, kimilerinin cehennemi’ yazmaktadır). Yeni stad projelerine başlayan kulüp önümüzdeki yıl buram buram tarih kokan San Mamés’ten ayrılacaktır. Takımın San Mamés’deki tarihi galibiyetleri :


 Geçmişten günümüze formaları : 


Yine kulübün efsanevi geleneklerinden olan bir başka anektodu sizinle paylaşayım. 1910 yılından beri süre gelen bu geleneğin dünyada eşi benzeri görülmemiştir. Takım kaptanı 5 yıl ve üzerinde kaptanlık yapmışsa, 2. kaptan olarak ilan edilecek oyuncu 23 yaşından küçükse ikisi birlikte kulüp müzesine gider ve takım kaptanı, kulüp kurucularının yakaladığı ve şuan hâlâ doldurulmuş olarak müzede duran aslanın yelesinden bir tel koparır ve genç kaptan adayına verir. Şuana kadar anlattığım tüm ilginç gelenekleri ve bu gelenekleri istemeyen herkese karşı ayakta tutan bu kulüp ayakta alkışlanmayı hak ediyor.


Yazımı bitirirken içimdeki heyecanı ve mutluluğu kelimelere dökmem çok zor. Ülkemizde ve dünyada, böylesine güzel gelenekleri ve geleneklerine bağlı taraftarı olan bu kulübün pek çok bilinmemesi üzücü, ancak yazdığım bu yazı da dilimin döndüğü kadarıyla az da olsa kulüp hakkında bilgi sahibi olmanızı sağladığımı düşünüyorum. Athletic Bilbao hakkında zamanla bu ve buna benzer daha fazla yazı yazılmasını umuyorum. Bu yazıyı okuyup da kulübe sempati duymaya başlayacak 1 kişi bile dahi olsa beni mutlu edecektir.

3 yorum:

  1. wikipedia dan alıp kopyalamışsın.başka bir numara yok yazuda

    YanıtlaSil
  2. Wikipedia'dan alınan taş çatlasa 5 cümle var ki onlar Bask hakkında bilgi kısımlar ;)
    Çünkü Basklar hakkında hiç bilgi yok wikipedia dışında.

    YanıtlaSil
  3. yıllardır sempatim var zaten kulübe = ) aslan geleneğini öğrendiğim iyi oldu.

    YanıtlaSil