28 Ocak 2014 Salı

Avustralya Açık'ta "Stan the Man" Rüzgarı


2 haftalık uzun bir maratonun ardından turnuva nihayet son buldu. Keşke hiç bitmeseydi dediğimiz bir turnuva olmadı aslında. Büyük favorilerin erken elenmesi seyir zevkini azalatacağını düşünenler vardı ama tam tersi oldu.

Erkeklerde Stanislas Wawrinka adeta yeniden tenisin kitabını yazarak tüm dünyaya resmen bir gövde gösterisi sergilemiş oldu. "Stan The Man" lakaplı İsviçreli raket çeyrek finalde turnuvanın son 3 yılının şampiyonu ve en büyük favorisi olan Novak Djokovic'i korttan silmeyi başardı. Geçen sene çok talihsiz bir şekilde yarı finalde kaybetmişti ama bu yıl intikam için sahaya çıktığı maçta Sırp tenisçi Djokovic'i 5 set sonunda evine yollamayı başardı.



Yarı finalde Berdych'i 4 set sonunda geçmeyi başaran Wawrinka sonunda finale çıkmayı başarmıştı. Rakip ise Rafael Nadal olacaktı. Nadal icin çok önemli bir finaldi. Çünkü ezeli rakibi Federer'in 17 Grand Slam şampiyonluğunu yakalamak için burada mutlaka kazanmalıydı. Tüm dünya Nadal'ı favori olarak gösteriyordu. Kendi aralarında oynadıkları maçlarda Nadal'ın 12-0'lık üstünlüğü bulunuyordu.

Peki Rafa finale gelene kadar kimleri eledi?
Nadal aslında hiç zorlanmadı, çoğu tenis yazarlarına göre Nadal'ın erken turda zorlanacağı hatta ve hatta sürpriz bir elenme bile olabileceğini söylüyordu. Nadal çeyrek finalde Bulgar raket Dimitrov karşısına çıkmıştı, elinde sakatlığı vardı ve raketi tutarken çok zorlanıyordu. Maçın içinde zaman zaman zor anlar yaşasa bile Nadal 4 set sonunda yarı finale çıkarak Federer'in rakibi oldu.



Federer demişken, "Federer yaşıyor mu? Tenisi bence bırakmalı?" diyenler şuan nerede acaba?
Roger Federer 2004-2008 dominasyon dönemine tekrardan dönmüş gibi bir hava veriyordu.
Yeni raketiyle inanılmaz forehand vuruşları, backhand hatalarını en aza indirmiş, kortta oradan oraya savunma yaparak herkesin gözlerini kamaştırdı. 4. turda Tsonga karşısına çıkmıştiı. Daha ilk sette Tsonga'yı perişan etti. Tsonga neye uğradığını saşırmıştı. Federer hatasız oynadığı maçı idman havasında 3 set sonunda kazandı ve çeyrek finalde Andy Murray ile eşleşti. Murray'i de 4 set sonunda geçmeyi başardı Federer. Herkesin kafasında şu soru vardı "Federer yeniden burada şampiyon olabilir mi?".



Nadal karşısında favori bile diyenler vardı. Ama bu böyle olmadı, Nadal her zamanki gibi klasik Federer maçlarından birisini oynadı. Federer'in o gün hiç şansı yoktu Nadal'a karşı. 3 Set sonunda toplam 52 basit hatayla oynadı. Murray karşısında 3 sette 42 basit hatayla oynadı. Ezeli rekabette 23-10 oldu durum.
Artık buna ezeli rekabet mi denir yoksa başka bir şey mi denir bilemiyoruz. Federer, Nadal'a karşı son 5 maçını da kaybetti.

Ve tarihin yazılacağı o büyük final geldi: Wawrinka vs Nadal



Wawrinka ilk seti 6-3 kazanarak maçta 1-0 öne geçti. Nadal sağlık molası aldı. Bundan sonrası tam bir kabusa dönüştü. Nadal sağlık molası esnasında Avustralya taraftarından protesto edilerek ıslıklandı. Nadal gibi karakterli sporcunun böyle bir muamele görmesi hepimizi üzmüştür sanırım. Dünya'da sakatlık bahanesi yapacak son sporcudur Rafael Nadal. Bu sağlık molasının ardından Wawrinka ikinci seti 6-2 alarak maçı bitirme noktasına götürmüştü. Nadal'ın servis hızı saatte 120 km hıza düşmüştü. Yerinden oynayamıyordu sadece return vurarak ayakta durabiliyordu. Tüm dünya şoktaydı. Nadal bir şekilde kendine gelerek 3 seti almayı başardı ama bu yetmedi. Wawrinka'nın her ne kadar motivasyonu bozulmuş olsa da maçı 3-1 kazanarak kariyerinin ilk Grand Slam şampiyonluğunu kazanmıştı.

Federer, Djokovic, Nadal, Murray dışında biri şampiyon olduğunda sanırım tahta raketle oynanıyordu.
En son 2009 yılında Delpotro Amerika Açık'ta şampiyon olmuştu.

Dünya sıralamasının son hali:
Federer burada yarı final oynamasına rağmen Dünya sıralamasında 8 numaraya kadar düştü. Ama önündeki isimlerle arasında pek bir puan farkı yok. Federer'in fazla koruyacağı puanı da yok. Bu onun için bir avantaj olabilir. Wawrinka 3 numaraya yükseldi bu şampiyonluğun ardından. Nadal arayı iyice açabilirdi eğer şampiyon olsaydı. Şuan 2. sıradaki Djokovic'e  yaklaşık 4 bin puan fark atmış durumda. Nadal ve Wawrinka arasında neredeyse 9 bin puan fark var. Sanırım Atp sıralamasında hiç bu kadar uçurum olmamıştır.

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder