17 Ocak 2014 Cuma

NEMENJA MATİC | CHELSEA

Nemanja Matić,  Chelsea’nin Benfica'dan transfer ettiği yeni Sırp oyuncuyu yakından tanıyalım...



2011'de Benfica ve Chelsea David Luiz için para + Matic karşılığında anlaşmıştı. Aynı Matic 2 yıl sonra aynı paraya eski takımı Chelsea’ye yeniden transferini gerçekleştirdi. Chelsea için bu transfer fazla uzun sürmedi. İki tarafta daha önce Ramires, David Luiz transferlerindeki iyi ilişkileri kullanarak, Chelsea için konulan özel bir madde ile birlikte çabuk bir şekilde bitirdi.

Pozisyon: Orta saha/DMC/MC
Oyuncu Profili: Eski tip ‘ön libero’, ‘çapa’ gibi deyimler yakıştırılan topçulardan değil modern orta saha oyuncularının en önemli temsilcilerinden. Müthiş bir hava hakimiyetinin yanında yerden olan etkinliği (topa yön verebilme, pas organizasyonu, atak başlangıcı, savunmadan topu alıp taşıyabilme) gibi yeteneklere sahip olması.



Artıları: Topla mesafe kat edişi, uzun boyuna rağmen olan inanılmaz çevikliği ve atletizmi. Hücumdaki efektifliği (gol yollarında), gol-asist bakımından son zamanlardaki gelişimi, pas kabiliyeti. Savunma ve hücum arasındaki bağlantıyı rahatlıkla kurabilecek profilde olması, oyun içindeki istikrarı ve bitmek tükenmek bilmeyen enerjisi. Maçın içinde var olabilmesi (inisiyatif/takım arkadaşlarına verdiği destek). Pres gücü ve ikili mücadelelerde rakiplerinin korkulu rüyası olması.



Chelsea’de neleri değiştirir? 
Mikel ve Ramires'e göre çok farklı bir oyun profiline sahip olduğu aşikar. Mourinho’nun futbol felsefesini sahada uygulatacak ve sistemini işletebilecek en temel taşlardan biri olur. Chelsea’nin önde baskı yaptığı dakikalarda takımını öne itecek ve takım arkadaşlarına açacağı alanlar çok önemli olacak. Hücum presi en önde başlatır, önünde görev yapacak Oscar, Lampard, Willian gibi hücumcu orta saha oyuncularına özgürlük ve rahatlık sağlar. Hazard ve Schurrle gibi kanat forvetleri olan ve aynı zamanda ters ayaklı-içeri kat eden tipte oyuncularla uyumu ve açıklarını kapatıp Benfica’da Gaitan-Salvio ile uyguladıkları gibi onların içeri girip şut çekme imkanı sağlayabilir. Yanındaki partnerine sağladığı hücum desteği mutlaka artış olacaktır. Mikel'e nazaran daha kabiliyetli ve meziyetli. Ceza sahası çevresine sık sık destek verir. Set temposuna kesinlikle katkı sağlar, verkaç gibi hızlı hücum aksiyonları Matic’in ayağından görebiliriz. Arada attığı sürpriz şutlardan gol tehdidi, kornerlerde ve duran toplardaki aktifliği de en büyük artılarından. Teknik kapasitesi oldukça yüksek ve sol ayağını raket gibi kullanması, mental ve fizik açısından hep hazır ve maç temposu oldukça yüksek olması (Benfica'da hem lig ve EL oynadı) onu Chelsea'de daha da değerli kılacaktır. Özellikle birçok kulvarda oynayama alışkanlığı olması da bir diğer pozitif nokta. Mevki konusundaki sunduğu çeşitlilik versatil yapısı buyuk avantaj olacaktır.



Bilgi ve Notlar : 


  • 1 Ağustos 1988'de (25 yaşında) Sırbistan'ın Sabac şehrinde doğdu.  Sırp Milli Takımı'nda 8 kez forma giydi. 
  • Lakabı: Auto-MATIC  
  • 2012-2013 sezonun en güzel golünü attı (Liga Sagres’te). 
  • Benfica ile 98 maçta 9 gol 12 asistlik bir performans ortaya koydu.

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder