10 Ocak 2014 Cuma

2014 Tenis Sezonu Açılıyor..

Teniste sezon öncesi ön bakış...

Djokovic'in açılış yaptığı sezonu Nadal'ın efsane dönüşüyle tamamlamıştık 2013 yılını. Şimdi sıra geldi yılın ilk Grand Slam turnuvasına. Avustralya Açık öncesi Mubadala, Doha, Brisbane, Auckland, Hopman Cup gibi amatör derecedeki turnuvaları izleme fırsatı bulduk.



Sezona yeni sürpriz haberlerle girdik tenis dünyasında. Djokovic, efsane tenisçi Boris Becker ile anlaştığını açıkladı. Hemen ardından Federer bir diğer efsane 80-90'lı yıllara damga vurmuş Stefan Edberg ile çalışacağını duyurdu. Sırf bununla kalmadı. Delpotro, Tsonga, Nishikori hatta Ferrer bile yeni sezona yeni koç ile girecekler.

Peki kadınlarda son durum ne? 
Kadınlarda 2013 yılı Serena Williams'ın dominasyonuyla geçen bir yıl olarak tarihe geçti. Azarenka her ne kadar Serena'yı zorlayabilecek tek isim olsa da bunu başaramamıştı.

Peki ya güzeller güzeli Maria Sharapova? O ne yaptı gecen yıl diye soranlar olacak elbette. Sharapova, kendini magazin hayatına atmış durumdaydı. Sürekli dergi, reklam, acılış törenlerinde boy göstermeye başlamıştı.Tenisi unuttuğunu ima edenler bile vardı. O da sezon sonlarına doğru koç değişikliğine gitti. 2014 yılına Brisbane'de açılışı yaptı. Eski günlerindeki gibi hava verdi. Bakalım 2014 yılı onun için nasıl geçecek? Tüm tenis dünyasının merakla beklediği isim.

Sezon öncesi çıkış yapması beklenen isimler:
Erkeklerde aslında birçok isim var ama o beklenen patlamayı bir türlü başaramayan tenisçilerin başında tabi ki Delpotro, Tsonga, Berdych gibi isimler geliyor. Yıllardır 3 büyükleri zorlayacak isimler olarak görünüyorlardı. Bunlara geçen sene Wawrinka dahil oldu. Wawrinka özelikle sert kortlarda oynadığı oyunlarla çoğu tenisçinin korkulu rüyası haline gelmişti. Bu sene de patlama beklenen isimlerin başında geliyor.

Yetenekli olup da yeteneğini bir türlü kortta yansıtamayan tenisçi yok mudur sizce? Elbette var. Bunun başında Gulbis, Dimitrov, Janowicz gibi ruh hastası tenisçiler geliyor. Bu sene o sene parolasıyla yola çıkan Dimitrov sizce başarili olabilir mi? Sharapova ile sevgili olduktan sonra düşüşe geçti diye eleştirilmişti. Bakalım bu sene neler yapacak "Baby Federer" lakaplı Bulgar raket?

Gulbis için söylenecek pek bir şey yok. Kafasını tenise verdiği an yenemeyeceği tenisçi yok bu gezegende. Ama dediğimiz gibi kafa...

Janowicz, çok heyecanlı birisi. Maçın hemen 1 saatte bitmesini isteyen ve o yüzden defalarca kez kazandı dedigimiz maçları hediye eden bir tenisçi. Polonyalı raket çok yetenekli ve bu yıl mutlaka çıkış yapmasını beklediğim birisi.

Yukarda saydığım isimlere çok güveniyorum bu yıl. Onun dışında hemen 3-5 isim daha sayalım dikkat edilmesi gerekenlere: Youzhny, Isner, Chardy, Almagro... Bu isimlerin de çıkış yapması bekleniyor. Hep birlikte göreceğiz.

Peki ya WTA da patlama yapması beklenenler kim?
Geçen sene Simona Halep diye bir kız çıktı ortaya. Kim bu neyin nesi, nereden çıktı derken toplam 6. kez şampiyon oldu. Grand Slamlerde bir türlü o istenilen çıkışı yapamadı. Bu sene kesinlikle bir yerde patlama yapacaktır.

Maria Kirilenko, Wozniacki, Kerber, Kvitova, Ivanovic? En büyük soru işareti bu isimler. Erkeklerde olduğu gibi bayanlarda da yıllardır patlama yapacak dediğimiz isimler var. Ivanovic ve Wozniacki o eski günlerini mumla arayan isimler. Wozniacki, Grand Slam kazanamayıp 1 numaraya yüklesen birisiydi. Alay konusu oldu. Ivanovic "Overrated" mi? soruları akla geliyor.

Çıkış yapması beklenen diğer isimler: Flipkens, Petkovic, Ciristea, Madison Keys, Laura Robson, Monica Puig...



Ve gelelim Avustralya Açık kura çekimine.
Hiç abartmadan söyleyecek olursak, son yılların hatta tarihin en iyi kurası olarak nitelendirilen bir turnuvaya gireceğiz. 1 turdan itibaren ortalık karışabilir. Nadal-Tomic ilk turda eşleşti. Nadal'ın yoluna bakacak olursak. Ki bana göre Nadal'ın yolu çok zorlu. Resmen mayın tarlası gibi. 3. turda Monfils, 4. turda Hewitt çıkabilir. Çeyrek finalde Delpotro, yarı finalde Federer/Murray ve finalde Djokovic büyük ihtimalle Nadal'ın rakipleri olacak.

Son şampiyon Djokovic'in yolunu yazmaya bile gerek duymuyorum. Direkt kupayı verseler daha iyi. Şaka bir yana 3. turda Gulbis var tek sıkıntı çıkarabilecek. Çeyrek finalde Wawrinka'yla oynayacak. Wawrinka geçen yıl Djokovic'e zor anlar yaşatmışti ama 5 setin sonunda Djokovic turlamıştı.

Peki ya Ekselansları'nın yolu nasıl? Durum pek iç açıcı görünmüyor Federer için. 3. turda Verdasco, 4. turda Tsonga, çeyrek finalde Murray, yarı finalde Nadal gibi bir kura var. Allah sonumuzu hayır etsin diyelim bir Federerci olarak...

Kadınlardaki kura çekimine kısaca bakacak olursak. Sharapova ve Azarenka aynı tabloda yer aldılar. Li Na ve Serena da diğer tarafta olacaklar.

Tahmini çeyrek finaller: Serena-Errani, Li Na-Kvitoiva, Jankovic-Sharapova, Radwanska-Azarenka.
İlk turda Sharapova-Mattek Sands eşleşmesi ilginç geçebilir.

Tahmini 4. tur eşleşmeleri: Serena-Ivanovic, Vinci-Errani, Li Na-Lisicki, Kerber-Kvitova, Azarenka-Stephens, Jankovic-Halep.

2 yorum: