27 Haziran 2014 Cuma

Futbolda Hawk-Eye (Şahin Göz) Sistemi

Yıllardır gündemden düşmeyen, polemik haline gelen ve son olarak UEFA başkanı Platini ile FIFA başkanı Blatter'i bile karşı karşıya getiren futbolda kamera teknolojisi, son zamanlarda sahalarda yerini almaya başladı. Öyle ki, Blatter'in isteği üzerine Hawk-eye (Şahin göz) sistemi, 2012 Dünya Kulüpler Şampiyonası'nda ilk kez kullanıldı. Bu kale çizgisi teknolojisi 2013 Konfederasyon Kupası'nda da kullanıldı. Şimdi ise Dünya Kupası'nda kullanılmakta. Ancak yüksek maliyeti hala tartışmalara neden oluyor.




Top çizgiyi geçti mi?

2012, temmuz ayı, tarihi bir karar alınıyor. FIFA Hawk-Eye (Şahin göz) sistemini sahalara sürüyor. Amaç, top çizgiyi geçti mi geçmedi mi sorusuna sahada kısa süre içinde net bir cevap getirmek. 2012 Dünya Kulüpler Kupası ve 2013 Konfederasyon Kupası'nda test amaçlı kullanılan bu kale çizgisi teknolojisi, başarılı sonuçlar verince, FIFA sistemi 2014 Dünya Kupası'nda da kullanma kararı aldı.

Kale çizgisi teknolojisi, Dünya Kupası'nda da şu ana kadar oldukça yararlı ve başarılı bir sistem ve tüm otoriteler tarafından beğeni topladı. Özellikle Fransa-Honduras maçında ne kadar faydalı bir sistem olduğunu gördük. Benzema'nın şutunda bir insanın topun çizgiyi geçtiğini görme olasılığı oldukça düşüktü ve büyük ihtimalle hakem golü vermeyecekti. Ancak Hawk-Eye sistemi sayesinde hakem golü verebildi ve belki de maçın sonucuna etki edebilecek yanlış bir karar engellendi. Hakemin bazen pozisyonları net göremediği anlar var, ki bu da çok normal bir şey, tıpkı 1966'da Geoff Hust'un şutu, veya 2012'de Lampard'ın sayılmayan golü. Hakemlerin verdikleri yanlış kararlar maçın sonucunu da etkiledi ve uzun süre tartışmalar oldu. Hawk-Eye sistemi bu sorunları çözmek için gayet iyi bir sistem olarak gözüküyor.


Sistemin maliyeti

Hawk-Eye gayet başarılı bir sistem ve hakemlere oldukça yardımcı oluyor. Ama bu sistemin yüksek maliyeti gibi bir sorunu var. Öyle ki bu sistemi bir stadyumda kurmak için 150 bin ile 200 bin € arasında bir ücret ödemek lazım. Bu da oldukça yüksek bir rakam gibi duruyor. Avrupa liglerinde uygulanırsa, kulüpler sistemin ücretini karşılamayabilir. Örneğin, İspanya'da bazı kulüpler borçlarını ödemekte zorluk çekerken bu sistemi kurmaları zor olur. Veya Spor Toto Süper Lig'de mücadele eden ve ekonomik sıkıntılarla boğuşan bazı kulüplerin (örneğin: Gaziantepspor, K. Erciyesspor) bu sistemi kurmaları oldukça zor olur.

UEFA başkanı Michel Platini'nin bu sisteme karşı çıkma nedeni de bu yüksek maliyet. Platini bu paranın teknoloji yerine, altyapıya ve genç oyunculara harcanmasından yana ve ender rastlanan hatalı bir gol kararı için bunca para harcanmasına karşı çıkıyor. Michel Platini, düşük maliyet nedeniyle 6 hakem uygulamasını daha mantıklı olarak görüyor



Sistem kullanılmalı mı?

Bu konu hakkında şahsi fikrimi belirtmek istiyorum. Sistemin ne kadar faydalı olduğu, hakemlere ne kadar yardımcı olduğu ortada. Ancak 200 bin €'yu bulan yüksek maliyeti nedeniyle liglerde kullanılmamasi, ekonomik sorunlarla mücadele eden kulüpler için daha mantıklı olur diye düşünüyorum.
Ama Dünya Kupası, Avrupa Şampiyonası veya Şampiyonlar Ligi gibi büyük organizasyonlarda kullanılmasından yanayım. Kulüpler veya ülkeler, sistemi kuracak imkanları var ve bu turnuvalarda bir golün bile ne kadar önemli olduğunu biliyoruz. Dolayısıyla Hawk-Eye sistemi, dev organizasyonlarda kullanılması daha iyi olur.

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder