15 Şubat 2015 Pazar

Ara transfer dönemi bilançosu

Avrupa’da bir transfer dönemi daha sona erdi. Piyasada yine milyon Eurolar döndü. Kulüpler kadrolarını güçlendirdi, oyuncular kariyerlerinde yeni sayfalar açtı. Bizde sizler için Avrupa’nın önde gelen liglerinin transfer bilançolarını sizler için değerlendirdik.


Avrupa’nın 5 büyük liginde (Premier League, La liga, Bundesliga, Serie A ve Ligue 1) 2014-2015 sezonu ara transfer dönemi geçtiğimiz sezona göre çok daha hareketli geçti. Futbol ekonomi ajansı Soccerex transferde harcanan ücretlerin rakamlarını açıkladı. Bu 5 ligin takımları transfere toplamda 380 milyon Euro harcadı. Bu da geçen sezona göre % 48'lik bir artış anlamına geliyor. Geçen sezon harcanan toplam ücret 257 milyon Euro’ydu. Türkiye’de ise, Avrupa’nın önde gelen liglerinin aksine takımlar bu transfer döneminde daha az harcama yaptı. 2013-14 sezonu ara transfer döneminde 25 milyon Euro’ya yakın para harcanırken bu sezon Süper lig ekipleri sadece 12 milyon Euro harcandı. Yani yaklaşık % 50'lik bir düşüş yaşandı.
Her transfer dönemi olduğu gibi yine en çok harcama yapan takımlar Premier League takımları oldu. İngiliz takımlar ara transfer döneminde tam 162 milyon Euro harcadı. Premier League'i 74 milyon euroluk harcamayla Bundesliga takip ediyor. 3. sırada 62 milyon Euro harcamayla Serie A olurken, 59 milyon Euro harcamayla La liga 4. sırada yer aldı. Fransa Ligue 1 ise 23 milyon euroluk harcamayla 5. sırada yerini alıyor. Süper lig ise Almanya 2. liginin (12,5 milyon Euro) ardından 12 milyon euroluk harcamayla 7. sırada yer aldı.

Transfer şampiyonu Wolfsburg
Beklenildiği gibi transfere yine en çok harcama yapan kulüpler sıralamasında Premier League ekipleri dikkat çekiyor, ilk 10 içerisinde tam 5 İngiliz kulübü bulunuyor. Ancak ilk sırada ki takım bu sefer Alman oldu. Sürpriz bir şekilde Schurrle'yi kadrosuna katan Wolsfburg 35 milyon Euro harcamayla en çok para harcayan kulüp oldu. Listenin 2. sırasında ise Schurrle'yi Wolfsburg'a satan Chelsea var. İngiliz devi Cuadrado transferi için 34 milyon Euro bedel ödedi. Chelsea 3. sırada yakından takip eden kulüp ise bir başka İngiliz devi Manchester City. Wilfried Bony'yi kadrosuna katan City 31 milyon euroluk harcama yaptı.

4. sırada ise ilginç bir şekilde Valencia yer alıyor. Son zamanlarda ekonomik sıkıntılar çeken İspanyol ekibi, Enzo Perez transferi için 25 milyon Euro harcadı. Listenin 5. sırasında bu sezon Serie A'da şampiyonluk hedefleyen Roma var. Doumbia, Ibarbo, M'Biwa ve Mendez transferiyle dikkat çeken İtalyan ekibin ara transfer döneminde kasasından 23 milyon Euro çıktı. 6. sırada ise ilk sıralarda görmeye alışkın olduğumuz Real Madrid var. Los Galacticos daha çok genç oyunculara yatırım yaptı. Lucas Silva ve Odegaard'ı kadrosuna katan Real Madrid transfere 19 milyon Euro harcadı. 7. sırada yine genç oyunculara yatırımlar yapan başka bir kulüp yer aldı. Arsenal, Gabriel Paulista ve Bielik transferleri için 18 milyon Euro harcadı. 8. sırada son zamanlarda Finansal Fair Play uygulamasıyla sıkıntı çeken Monaco var. Ligue 1 ekibinin Bernardo Silva transfer için kasasından 15 milyon Euro çıktı. Son olarak listenin son 2 sırasında iki İngiliz kulübü yer aldı, Crystal Palace 14 milyon euroluk harcamayla 9. Southampton ise 12 milyon euro harcamayla 10. sırada yer aldı.


Listede herhangi bir Türk takımı ise bulunmuyor. Süper ligde en çok para harcayan kulüp kadrosuna Erkan Zengin, Aytaç Kara, Hakan Arıkan ve Uğur Demirok katan Trabzonspor oldu. Trabzonspor bu oyuncular için yaklaşık 6 milyon Euro harcadı.

En çok gelir elde eden kulüpler
Mourinho'nun takıma gelmesiyle birlikte transfer dönemlerini oldukça hareketli geçiren Chelsea bu transfer döneminde de en çok harcayan kulüpler arasında bulunmasının yanı sıra en çok gelir elde eden kulüp konumunda. Schurrle ve Bertrand gibi oyuncuları satan İngiliz devi 47 milyon Euro gelir elde etti. Listenin 2. sırasında ise görmeye alışık olduğumuz Benfica kulübü var. Özellikle Enzo Perez'in satışıyla dikkat çeken Portekiz ekibi ara transfer döneminde 41 milyon Euro gibi önemli bir gelir elde etti. 34 milyon Euro gelir ile 3. sıradaki kulüp ise Cuadrado'yu Chelsea'ye satan Serie A ekiplerinden Fiorentina. 4. sırada bulunan takım ise Wilfried Bony'yi 31 milyon Euro’ya Manchester City'ye satan Swensea City. Listede Villareal 14 milyon Euro gelir elde ederek 5. sırada yer buldu, İspanyol ekip Gabriel Paulista transferinden yaklaşık 12 milyon Euro gelir elde etti.

6. sırada Doumbia'yı Roma'ya satarak 13 milyon € gelir elde eden Cska, 7. sırada 12 milyon € gelir ile Serie A ekiplerinden Sampdoria, 8. sırada ise 11 milyon € gelir ile İngiliz devi Manchester City yer aldı. 7 milyon € gelir ile 9. sırada M'Biwa'yı Roma'ya satan Newcastle yer alırken, 6 milyon Euro gelir ile 10. sırada La liga ekiplerinden Malaga yer buldu.

Süper ligde en çok gelir elde eden kulüp ise Aytaç Kara ve Erkan Zengin'i Trabzonspor’a satan Eskişehirspor oldu, Eses yaklaşık 5 milyon Euro'luk bir parayı kasasına koydu.

Süper lig transfer bilançosu
Türkiye futbol federasyonunun açıkladığı rakamlara göre devre arası 18 süper lig takımı 23'ü yabancı olmak üzere toplam 89 transfere imza attı. Daha önce belirttiğimiz gibi en çok para harcayan kulüp 5,5 milyon Euro ile Trabzonspor olurken, yaklaşık 2 milyon Euro harcamayla Beşiktaş en çok para harcayan 2. takım oldu. Kara kartal Milosevic, Opare ve Tolgay Arslan’ı kadrosuna kattı. Fenerbahçe ve Galatasaray ise devre arasını transfer yapmadan kapattı.
Harcamalara baktığımızda düşüş olduğunu söyleyebiliriz, geçen sezon yaklaşık 25 milyon Euro harcayan Süper lig ekipleri bu transfer döneminde sadece 12 milyon Euro harcadı ve en çok para harcayan kulüpler sıralamasında Avrupa'da 7. Dünya sıralamasında ise 11. sırada yer aldı. 


Bu düşüş son zamanlarda ki kulüplerin çektiği ekonomik sıkıntılardan olsa gerek, finansal açıdan Süper lig ekipleri oldukça zorluk çekiyor. Dileğimiz bu sorunun çözülmesinden yana, kulüplerimiz ve taraftarları adına çok daha iyi transfer dönemleri görmesinden yana.

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder