2 Şubat 2015 Pazartesi

Marsilya'da Performans Düşüklüğü

Sezonun ilk yarısında fırtınalar estiren Marsilya ligin 2. yarısına çok kötü bir başlangıç yaptı. Bielsa'nın öğrencileri geçtiğimiz aylara nazaran, ocak ayında oldukça kötü sonuçlar elde etti.


Önce Fransa kupasında 4.lig ekiplerinden Grenoble'a elenmesi, hemen ardından Montpellier deplasmanında alınan 2-1'lik mağlubiyet takımın durumu hakkında soru işaretlerine neden açmıştı zaten. Marsilya ertesi hafta Velodrome'da Guinguamp'a karsı 2-1 kazansa da takımın sergilediği futbol taraftarı hiç mutlu etmemişti. Takımın As oyuncularından Andre Ayew ve Nicolas N'Koulou'nun Afrika kupasında bulunmasından dolay maçlara bu iki oyuncudan yoksun çıkan Marsilya, Nice deplasmanından da eli boş döndü. Marsilyalı futbolcular yine 2-1'lik mağlubiyet ile ayrıldı sahadan ve lider Lyon'un 4 puan gerisine düştü. Marsilya bu hafta ise evinde ligin 18. sırasında bulunan Evian'ı ağırladı. Yine ligin ilk yarısında oynanan futboldan uzak görüntü vardı sahada. Marsilyalı futbolcular maçı Gignac'ın penaltıdan kaydettiği golle 1-0 kazanmasını bildi ve evinde üst üste 11. galibiyetine imza attı. Ancak sergilenen kötü futbol ne taraftarı mutlu etti, ne de Bielsa'yı.

Bu düşüş neden?
Birkaç ay önce rakip takımları ezici bir futbol ile yenen, ofansif, baskılı ve mücadeleci bir oyun sergileyen Marsilya, bugünlerde gol dahi atmakta zorlanıyor. Bunun birçok sebebi var aslında. Öncelikle takımın önemli oyuncularından Andre Ayew ve Nicolas N'Koulou'nun Afrika Kupası’nda bulunmasını Marsilya’nın bu performans düşüklüğünün bir nedeni olarak sayabiliriz. Zira bu iki oyuncunun takıma ofansif de defansif anlamda katkıları oldukça önemli. Ayew attığı goller ve yaptığı asistlerin yani sıra hücumda ki etkili oyunuyla takımına büyük fayda sağlıyor. N'Koulou ise Bielsa’nın oynattığı 3'lü savunmanın lideri. Tecrübeli oyuncu ligin ilk yarısında savunmada takımın bel kemiğiydi. Eksikliği çok hissediliyor. Marsilya bu iki oyuncunun dönüşünü sabırsızlıkla bekliyor.
Takımda değişen bir diğer şey ise Gignac'ın performansı. Yıldız golcü ligin ilk yarısının aksine gol anlamında daha kısır bir 2. yarı yaşıyor. Gignac aslında ilk yarının sonlarına doğru performans düşüklüğü yasamaya başlamıştı ve bu düşüş ligin ikinci yarısında da aynen devam ediyor. Gignac’ın toparlanması ve sezon başında yakaladığı başarılı grafiği tekrar yakalaması Marsilya için çok önemli bir kazanç olur. Özellikle gol yollarında son zamanlarda sıkıntı çeken bu takım için.

Bu eksiklikler doğal olarak takımın taktiği açısından da bazı sorunlara neden açtı.
Marsilya’nın bu sezonki kadrosu, 3-3-3-1 diziliş seklinde maçlara çıkan Bielsa takımına önde büyük pres yaptırıyor. Ofansif oyuncular Ayew-Payet-Thauvin üçlüsü 3. bölgede çok hareketliler ve takımın oyun kurma görevini üstleniyorlar. Ancak ligin 2. yarısı başladığından bu yana ve Ayew'in eksikliği ile birlikte ofansif oyuncular (Thauvin-Payet-Michy) aynı görüntüyü veremiyor. Ligin ilk yarısına nazaran daha az pres yapıyorlar ve 3. bölgede daha az hareketlik var. Dolayısıyla Marsilyalı futbolcular oyun kurmakta zorlanıyor. Geride oyun kurma görevini üstlenen Imbula önde pas atacak oyuncu bulmakta zorlanıyor ve uzun oynama mecburiyetinde kalıyor. Bu da oyun anlamında kötü sonuçlara neden açıyor. Takım üretemiyor ve gol atmakta oldukça zorlanıyor. Ayrıca defansif anlamda da sorun yaşıyor Marsilya. Maç başı top kazanma oranında da ilk yarıya göre önemli düşüş var. Takım daha az pres yapıyor ve daha az top kazanıyor.

Marsilya, Velodrome'da oynanan maçları iyi veya kötü kazanmayı başarıyor. Ancak deplasmanlarda büyük sıkıntı çekiyor. Bu sezon Marsilya’nın adeta deplasman 'fobisi' var. Takımın deplasmanda maç başı puan oranı sadece 1,3. Bu kötü sonuçlara Bielsa henüz çare bulamadı. Devre arasını da transfersiz geçen Marsilya, N'Koulou ve Ayew'in dönüşlerini dört gözle bekliyor. İlk yarıdaki başarılı grafiği yeniden yakalamayı hedefliyor. Bakalım sezonun geri kalan kısmında Bielsa ve öğrencileri yeniden bir çıkış yakalayabilecekler mi?

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder