24 Nisan 2013 Çarşamba

Jupp Heynckes, Bayern Münih, Pep Guardiola Üçgeni

Jupp Heynckes kimdir?




Jupp Heynckes 9 Mayıs 1945'te Almanya'da doğdu. 63-78 yıllarında Borussia Mönchengladbach ve Hannover 96'da oynadı. Bugüne kadar çalıştırdığı takımlar: B. Mönchengladbach, Bayern Münich, Atletic Bilbao, E. Frankfurt, Tenerife, Real Madrid, Benfica, Atletic Bilbao, Schalke 04, B. Mönchengladbach, Bayern Münich, Bayer Leverkusen ve halen görevini sürdürdüğü Bayern Münich...

Bavyera ekibini çalıştıran deneyimli kurt adam sezonun bitmesine 6 hafta kala takımı şampiyon yaptı. Şampiyonlar Ligi'nde de yoluna dolu dizgin devam ediyor. Yarı final ilk maçında Barcelona'yı 4-0'la ezen panzerler rövanş öncesi avantajlı konuma geçtiler. 2012-13 senesinde 3 kulvarda da yoluna devam eden Bayern Münich, Almanya Kupası'nda finali Stuttgart ile oynayacak.

Bayern Münich geçen sene ligde şampiyonluğu Dortmund'a kaptırmasına karşın Şampiyonlar Ligi'nde başarılı bir sezon geçirdi. Kupada finale kadar yükselen Bayern, uzatma dakikalarında Robben'in ayağından bir penaltıdan yararlanamayınca maç penaltılara gitmiş ve penaltılar sonunda şampiyonluk Chelsea'ye kaptırılmıştı.


Bavyera ekibi bu kadar başarılı bir sezon geçirmesine karşın yola Pep Guardiola ile devam edileceğini açıklanmıştı. Ayrıca yönetim kurulu Heynckes'in sezon sonu emekli olacağını açıkladı. Heynckes ise "Yaşım 68 oldu, emeklilik yaşım çoktan geldi, sezon sonu kariyerimi noktalamak istiyorum." şeklinde açıklamada bulundu.

Kulübün Pep'i ve Heynckes'in emekli olacağı açıklanmasına rağmen o günlerde Heynckes'in adı Schalke 04 ve Chelsea ile anıldı. Sezon sonu geldiğinde Heynckes emekli mi olacak yoksa başka takım mı çalıştıracak onu zaman gösterecek...

Yeni sezonda Bayern'i çalıştıracak Pep daha önce EPL'de bir takım çalıştırmak istediğini açıklayınca gözler Chelsea ve Manchester City'e çevrildi. Fakat sürpriz bir şekilde Bayern'in yeni teknik direktörü olduğu açıklanmıştı. Pep önümüzdeki sezondan itibaren 2016 yılının Haziran ayına kadar geçerli olan sözleşmeye imza attı.

Pep teknik direktörlük olarak ilk deneyimini 37 yaşında başına geçtiği Barcelona'da yaşadı. Bu süre içerisinde Barcelona ile 14 kupa kazandı. Göreve geldiği ilk sene yarıştığı 6 kulvarda da kupa kazanarak bir rekora imza atmış oldu. (UEFA Şampiyonlar Ligi, LA Liga, İspanya Kral Kupası, İspanya Süper Kupası, UEFA Süper Kupa, FİFA Dünya Kulüpler Kupası)



Heynckes ve Pep Guardiola'nın sistemleri uyguladıkları taktikler bakımından farklılık gösteriyor. Heynckes 4-2-3-1 uygularken Pep Guardiola -Barcelona'nın başına geçtiğinde oturmuş sistem- 4-3-3 sistemini uyguluyor. Barcelona bu sistemde pas organizasyonuyla rakibi -hatta bazen izleyiciyi- yoruyor. Bu pas organizasyonlarında isabetli ayaklar Xavi, Sergio ve İniesta başrol oynuyor. Pep'in geliştirdiği bu sistemin temelinde rakibe top göstermeden, bol pas ile yavaş yavaş rakip kaleye ilerleme yatıyordu. Barcelona'nın attığı gollerin çoğu ceza sahası içerisinden. Golü bile pasla atıyorlar neredeyse. Pep ayrıldığından beri Barcelona, uzaktan şutları daha fazla atmaya başladı gibi. Tito, Pep'e göre daha az pas yapan bir takım oluşturdu.

Gelelim Heynckes'in taktiğine... Heynckes'in taktiğinin temelinde hızlı kontra atak yatıyor. Oluşturduğu takım şuan da Dünya futbolundaki sayılı hızlı kontra yapan takımlardan. Takım savunma yaparken defans hattı resimdeki gibidir. Atağa çıkarken ise sağdan Lahm, soldan da Alaba ileri bindirir ve orta saha görevi üstlenirler. Yani defanstayken 4-2 defans hattı atağa çıkınca 2-4 şeklini alır. Bayern tükenmek bilmeyen bir enerjiye sahip. Bunu aldıkları sonuçlardan ve gole doymamalarından anlayabiliriz. 90 dakika aynı enerjiyle rakibe saldırıyorlar, durmak bilmiyorlar.

Jupp Heynckes'ten muhteşem ve oturmuş sistemli bir takım alacak olan Pep Guardiola'nın Bayern'de neler yapacağı merak konusu...

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder