3 Ağustos 2013 Cumartesi

Jose Bosingwa

Trabzonspor'un yeni Portekizli yıldızını mercek altına alalım...



Babası Portekizli, annesi Kongolu olan Bosingwa, genç yaşlarda babasıyla Portekiz’e yerleşti. Futbola yaşadığı şehir olan Fornos de Algodres’te başlayan ve kısa süren bu maceradan sonra Portekiz'in köklü takımlarından olan Boavista’ya transfer olarak profesyonel futbol hayatına başlamış oldu.

4 yıllık Boavista kariyerinin arasında da 1 yıllık -2000-01 yılı-  o dönemki 2. lig takımlarından olan Freamunde’de kiralık olarak görev yaptı. Kariyerine sağ açık ve orta saha olarak başlayan Jose, kısa süre içinde değişik hocaların verdiği mevkilere de çabuk ayak uydurarak sol bek bile denendi. Başarılı performansı ile Portekiz devi Porto’ya 2003 yazında 1M € karşılığında transfer oldu.


 

O dönemdeki teknik direktör Jose Mourinho’nun transfer listesinde 1 numaraydı. İlk sezonunda fazla forma şansı bulamayan Bosingwa, ilk Şampiyonlar Ligi deneyimini de 2003 yılında Partizan karşısında yaptı. Orta saha ve kanat oyuncularin kalite ve tecrubeli olusundan dolayı forma bulamayan Bosingwa, 2004 yılında Paulo Ferreira’nın Porto’dan transfer olması tamamen önünü ve kariyerini açmış oldu. Sağ bek pozisyonuna devşirerek vazgeçilmez hale geldi.



2008 yaz aylarında Chelsea’ye 20.6 Milyon € karşılığında rekor bir para ile transfer olup 3 yıllık imza attı. Chelsea’de 4 yıl boyunca 89 resmi karşılasmaya çıkıp 3 gol 7 assisti hanesine yazdırdı.



2012-2013 yılında QPR takımına bedelsiz olarak gitti. İstikrarsız futbolu, sakatlıkları ve QPR’nin küme düşmesi ile kabus gibi geçen bir sezonu geride bıraktı.

Porto Kariyeri:
1 Şampiyonlar Ligi şampiyonluğu (2004)
4 Portekiz Ligi şampiyonluğu (2004, 2005, 2006, 2007)
1 Portekiz Kupası (2005)
3 Portekiz Süper Kupası (2003, 2004, 2006)

Chelsea Kariyeri:
1 Şampiyonlar Ligi şampiyonluğu (2012)
1 EPL şampiyonluğu (2010)
3 FA Cup şampiyonluğu (2009, 2010, 2012)

Euro 2008‘in en değerli kadrosuna seçildi. Milli takımda tam 24 kez görev yaptı.

Artıları: Bir sağ icin oldukça hücumcu ve sık sık ileri çıkıp bindiren bir oyuncu. Sıfıra kadar inip yaptığı ortalar, çevikliği, hızlı oluşu, çabukluğu ve 90 dakika bitmek tükenmek bilmeyen enerjisi, temposu ve oyun zekası da oldukca yüksek. Savunmayı hücumukadar sevmese de savunma görevlerini aksatmamaya çalışır. Atletik özellikleri ve kafa toplarındaki etkinliği ile bilinir. 1,83 boyundadır.

Eksileri: Defansif zaafiyetleri çok yüksek, hücuma savunmadan daha çok önem verir. Zaman zaman çıkışlarından sonra geri dönüşlerinde sorun yaşar. İstikrarsızlığı, oyundan çabuk kopması en büyük zaafiyetleri. Sık sık sakatlıkları, özel hayatı ile meşhurdur. Bar çıkışları sonrası kavgaları, karısı ile olan sorunları, milli takım hocası Paulo Bento ile kavgaları ve milli takımdan men edilmesi, umursamaz tavırları dikkat edilmesi gereken tarafları... 

NOT: QPR’nin küme düştüğünün kesinlesmesi sonrasındaki bir mactan sonra (çok kötü oynadığı bir maç) çıkarken gülümsemesi ile taraftardan büyük tepki toplamıştı. 2 senedir istikrarsızlığı ve eski performansın uzak olması büyük soru isareti de olsa Trabzonspor'a büyük katkı vereceğinden şüphem yok.

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder