24 Ağustos 2013 Cumartesi

Sporting Lizbon ve Wonderkid oyuncuları

Godinho Lopes’in başkanlığı Sporting Lizbon için pahalıya patladı diyebiliriz ve izleri, yaraları hala çok taze. Başkanlık için verdiği sözleri kısmen tutsa da (Pahalı transferler, yıldız isimler, Porto ve Benfica hegomanyasını yıkmak gibi) 2 sene içinde (2011-2013 arası) çok büyük ekonomik krize girmiş bulunuyor. Takıma kattığı oyuncuların yanı sıra yüklü miktarda tazminat verip gönderdigi kariyerli hocalarda var ( Porto’nun efsane hocası Jesualdo Fereira, Belçikalı teknik adam Franky Vercauteren ve Sporting Lizbon camiasının çok sevdiği Sa Pinto) ve çok sayıda futbolcu (Boulahrouz, Labyad, Capel, Mati Fernandez, Bojinov, Onjewu, Pranjic, Gelson Fernandes...)



2013 Sporting için yeniden yapılanma yılı. Taraftarların yoğun baskısı ve protestosu sonucu Lopes’in ve ekibinin istifası ile baskanlığa Bruno Carvalho gelmistir. İlk işi Olympiakos’tan ayrılan Portekizli teknik adam Leonardo Jardim’i takımaın başına getirmek oldu. Takımda büyük revizyon yapılarak pahalıya alınan oyuncuların tamamı zararda olsa satılır ve alt yapıya (Academica Puma) yönelinir. Bana göre dünyanın en iyi alt yapısı.

Sporting Lizbon altyapısından çıkan oyuncu listesi:

Bruma, Wilson Eduardo, Zezinho, Mario Eduardo, Esgaio, Adrien Silva, Rui Patricio, Golas, Dier, Tiago Ilori, Soares, Nuno Reis, Fakobo, Andre Martins, William Carvalho

2013-2014 yılının kadrosunda yer alan, dikkat çekmesi ve patlama yapmasını beklediğim oyuncular:


Salim Cisse: Gineli forvet oyuncusu Academica forması ile gösterdiği performans ile bu yıl bedelsiz olarak transfer edildi. 20 yaşındaki forvet hızı, kuvveti, çabukluğu ve atletik özellikleri ile ön plana çıkıyor.


Fredy Montero: Kolombiyalı forvet bu sezon Sporting’in en pahalı (2.5M €) ve en gözde ismi diyebiliriz. İlk lig maçında (Arouca karşılasması) yaptığı hat-trick ile hemen kendini belli etti. Falcao ve Jackson Martinez gibi Liga Sagres ile ilk Avrupa deneyimini yaşıyor. Defans arkasına yaptığı koşular (çapraz, araya koşu) son vuruş becerisi, kafa toplarındaki etkinliği, yumuşak bilek, 2 ayağını çok iyi kullanması ile hemen dikkatimi çekti.


Wilson Eduardo: 23 yaşında ve sol açık oyuncusu. Jardim’in ısrarı üzerine kadroda kendine yer buldu. Kiralık gittiği Academica, Olhanense’de gösterdiği başarılı performans üzerine bu sezon takımın vazgeçilmezlerinden olacaktır. Otorite ve kamuoyu tarafından yeni Cristiano Ronaldo benzetilmesi yapılıyor. Çıktığı ilk lig maçında asist yaparak şimdiden beklentilere cevap vereceğini gösterdi.


Adrien Silva: Jardim’in bir diğer prensi diyebiliriz. Takıma geldiği ilk gün Silva’nın takımın her şeyi olacağını söylemişti. Hem Fransız hem Portekiz vatandaşı olan Silva milli takım konusunda henüz karar vermiş değil. İdolu Pirlo gibi olabilecek mi göreceğiz. İnanılmaz bir oyun zekasına sahip olan Adrien, Sporting’in yeni oyun kurucusu olabilecek her turlu kabiliyete sahip.

Tiago Ilori: Geçen sezonu Bruma ile birlikte Sporting B’de geçirdi. Geleceğin en iyi stoperi olarak bakılıyor. Pepe, Carvalho, Bruno Alves seviyesine çıkacağina inandığım ender oyunculardan. Muhteşem fiziği, yerdeki ve havadaki etkinliği ile dikkat çekiyor. Pozisyon alma, sezgi, alan kapamaları oyuncunun göze çarpan özelliklerinden.


Islam Slimani: CR Belouizdad takımından teknik direktor Jardim’in yoğun isteği ile transfer edilmistir. (Son anda Nantes'in elinden kapıldı) 25 yaşındaki forvet oyuncusu (1.86m boy) pivot özellikleri ile dikkat çekti. Güçlü fiziği, savunma oyuncularını yıpratması, duvar ve sırtı dönük oynayabilmesinin yanında aynı zamanda pas ve asist meziyetide var. Yıpratıcı, yıldırıcı ve bitmek tükenmek bilmeyen enerjisi ile fark yaratıyor. 


Bruma: Belki de Portekiz futbolunun şuanki jenerasyonun en yetenekli oyuncusu diyebilirim. Geçen sezonu kiralik gittiği Sporting B’de attığı inanılmaz goller ve yaptığı assistler ile ön plana çıktı. Portekiz U-20 ile çıktığı 4 maçta 4 gol ve U-19 ile çıktığı 33 macta attığı 12 gol ile diğer takım arkadaşlarına fark attı. Yıllardır süre gelen forvet oyuncusunun çıkmaması Bruma ile son bulabilir. Ama saha dışı ve saha içi sorunlarını gidermesi gerek. Sporting yönetimi ile kavga edip takımdan ayrılmak istemesi, şuan onu satmak da takımda tutmak da sorun. Sporting altyapı hocasının onun için hayatımda gördüğüm en yetenekli oyuncu olabilir Figo, Nani, CR7, Q7 gibi demişliği var.

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder