2 Ağustos 2013 Cuma

Ligue 1 2012-13 sezon degerlendirmesi

Ligue 1'de 2012-2013 sezonu sona erdi, biz de bu sezonu sizin için değerlendirik.


Paris Saint Germain, hak edilen bir şampiyonluk 

Dile kolay, tam 16 yıldır bu şampiyonluğu bekledi Psg'li taraftarlar. Arap başkan Nasser Al-Khelaifi gelmeden önce en son 2004 yılında Şampiyonlar Ligi'ne katılan Psg, yaptığı flaş transferlerle 2011-12 sezonuna şampiyonluğun en büyük adayı olarak girmişti. Ama Psg beklenilen verimi gösterememişti ve ligi Montpellier'in arkasında 2. tamamlayarak bir sonraki sezonda Şampiyonlar Ligi'nde mücadele etme hakkı kazanmıştı.

2012-13 sezonu için şampiyonluk sözü veren Al-Khelaifi önce Lavezzi, ardından Ibrahimovic ve Thiago Silva gibi dünyaca ünlü yıldızları transfer etti. Psg sezona yine şampiyonluk için en büyük aday olarak başlamıştı ancak sezona puan kayıplarıyla başladı.

İlk galibiyetini 4. haftada Lille karşısında alan Psg, ardından sadece 1 mağlubiyet aldı ve ilk yarıyı Lyon galibiyeti ile lider bitirdi. Devre arası transferi boş geçmeyen Psg, Beckham'ı kadrosuna kattı. Şampiyonlar Ligi'nde 6 maçta 5 galibiyet alarak grubunu lider bitirdi.

Ligin 2. yarısına da iyi başlayan Psg, Şampiyonlar Ligi'nde Valencia'yı eleyerek çeyrek finale kalmıştı. Çeyrek finalde ise Barcelona ile eşleşen Psg, ilk maçta evinde 2-2 berabere kaldı. Deplasmanda ise iyi mücadele etti ancak 1-1 berabere kalarak elendi.

Şampiyonlar Ligi'nden elenen Psg'nin tek hedefi artık ligdi. Ligin 2.yarısında Psg'li futbolcular müthiş bir performans sergiledi. Sadece 2 mağlubiyet alan Psg, rakiplerinin puan kayıplarıyla liderliği bırakmadı ve ligin bitimine 3 hafta kala şampiyonluğunu ilan etti.
 
Olympique Marseille - Lyon, Şampiyonlar Ligi'ne

Fransa'nın 2 'dinamo'su Marsilya ve Lyon yaptıkları transferlerle ön plana çıkmasalar da ligde gösterdikleri perfromansla alkış topladılar. Lille, Montpellier ve Bordeaux'unda hedefi olan ligi ilk 3 içinde bitirip Şampiyonlar Ligi'ne katılma biletini Lyon ve Marsilya kaptı.

Şampiyonlar Ligi'nde görmeye alıştığımız bu iki takımı bu sezon Avrupa Ligi'nde izledik. Ancak bu turnuvaya erken veda eden bu iki takım gözlerini lige çevirdiler. Ligde iyi bir 2. yarı geçiren Marsilya ligi 2. tamamladı ve Şampiyonlar Ligi'ne direkt katılma hakkı kazandı. 2.yarıda, ilk yarıda olduğu kadar etkili olamayan Lyon ise işi son maça bıraktı. Son maçta aldığı galibiyet ile ligi 3. tamamlayan Lyon Şampiyonlar Ligi'ne 3. ön elemeden katılma hakkı kazandı.

Sürpriz: Nice

Bu sezon ligde sürprizi Nice yarattı. Puel'in öğrencileri ligi Lille ve St-Etienne'in önünde 4. sırada tamamlayarak gelecek sezon Uefa Avrupa Ligi'ne katılma hakkı kazandı.

Cvitanich attığı 19 gol ile Nice'in bu başarısında büyük rol oynadı. Ama Nice'e bu güzel futbolu oynatan Lyon'un eski hoca'sı Puel'i de es geçmemek lazım. Digard, Civelli ve Bautheac ön plana çıkan diğer oyuncular oldu.

Nice'in bu başarısı en çok Lille'i üzdü. Bu sezon hedefi ligi en azından ilk 3'de tamamlayıp Şampiyonlar ligine bilet almak olan Lille, ligi 6. sırada tamamladı ve taraftarlarına hayal kırıklığı yaşattı. Bu kötü sonuç ile birlikte Garcia görevinden ayrıldı.

Avrupa Ligi'ne katılan diğer takımlar ise Fransa Lig Kupası şampiyonu Saint-Etienne ve Fransa Kupası'nı kazanan Bordeaux oldu.

Brest, Troyes ve Nancy düstü

Ligde küme düşmeme yarışı da oldukça çekişmeli geçti. Özellikle Troyes, Nancy, Ajaccio, Evian ve Sochaux arasındaki yarış son haftalara kadar devam etti. Son haftada düğüm çözüldü ve Ligue2'ye düşen Brest'e Nancy ve Troyes katıldı. Gelecek sezon bu 3 takımın yerine Monaco, Nantes ve Guimgamp'u izleyeceğiz.
 
Öne çıkanlar

-Grenier (Lyon), Cabella (Montpellier), Thauvin (Bastia), Veratti (Psg), Rabiot (Psg-Toulouse) ve Bahebeck (Troyes) bu sezon ön plana çıkan genç futbolcular oldu.

-Ibrahimovic bu sezon 30 gol atarak son 23 yılda bir sezonda en çok gol atan futbolcu oldu. (En son Papin 1989-90 sezonunda 31 gol atmıştı)
Ayrıca Ibrahimovic 8 de asist yaparak, bu sezon Psg'nin atmış olduğu 69 golün % 55'inde katkıda bulundu.

-Dimitri Payet attığı 12 gol ve 12 asist ile double-double yaptı ve bu sezon 10 gol - 10 asisti geçen tek oyuncu oldu.

-Dejan Lovren bu sezon en çok kırmızı kart gören futbolcu oldu. (3 kırmızı kart)

-Salvatore Sirigu bu sezon en uzun süre gol yememe rekorunu kıran kaleci oldu. (949 dakika)

-Toulouse'un kalecisi Ahamada bu sezon attığı gol ile son 15 yılda gol atan tek kaleci oldu.

-Bordeaux'lu Belay bu sezon en çok şut atıp ve gol atamayan oyuncu oldu; 38 sut, 0 gol.

Ligue 1 yilin 11'i:



Hiç yorum yok:

Yorum Gönder