2 Eylül 2013 Pazartesi

SPOR TOTO SÜPER LİG 3. HAFTA DEĞERLENDİRMESİ

Spor Toto Süper Lig'de yine keyifli, güzel, heyecanlı olayların yaşandığı, tartışmalı kararların ve jeneriklik gollerin olduğu bir haftayı da geride bıraktık. Bu maçların resimleriyle berabere analizlerini yapmaya başlayalım o zaman. Önce bu hafta alınan toplu sonuçlar şöyle : 

Torku Konyaspor 1-2 Kasımpaşa [Ali Çamdalı / Malki, Babel]

Eskişehirspor 0-0 Galatasaray
Kayserispor 1-3 Elazığspor [Jaja / Deniz, Adem Görk, Özgür]
Antalyaspor 1-2 Bursaspor [Baros / Pinto, Murat]
Fenerbahçe 5-2 Sivasspor [Kuyt (2), Alves, Webo, Alper / Aatif, Cicinho]
Beşiktaş 2-0 Gaziantepspor [Almeida (2)]
Karabükspor 1-0 Gençlerbirliği [İlhan]
Rizespor 2-1 Erciyesspor [Ali Adnan, Eren / Vleminckx]
Akhisar 3-0 Trabzonspor [Bruno, Niasse, Kenan]

TORKU KONYASPOR 1-2 KASIMPAŞA


Bu sezon hedefi ilk 5 olan Kasımpaşa ile hedefi bu sezon için kümede kalmak olan Konyaspor zorlu bir maçta karşı karşıya geldiler. Maç enterasan bir şekilde erken golle başladı. Kasımpaşa savunması tam oturamadığı anda gelen Konya golü maçın zevkli bir maç olacağını belli ediyordu. Konyaspor golden sonra biraz daha temkinli oynayarak çok fazla risk almasa da sağlı sollu gelen Kasımpaşa ataklarında Konyaspor savunmas tel tel döküldü. Kaleci Itandje ise devleşti kalesinde. Daha önceki maçlarda da iyi oyun sergileyen yeni transfer Itandje her ne kadar çok iyi bir oyun çıkarsa da Kasımpaşa'nın baskısı devam etti ve 78. dakikada Malki ile golü buldu. Beraberlik golünden sonra Konyaspor da zaman zaman hücuma çıkmayı denedi. Burada Kasımpaşa savunmasının sertliği belirgin bir şekilde görüldü. Ve son dakikada Kasımpaşa'nın yıldızı Babel kafa ile çok güzel bir gol atarak maçı Kasımpaşa'nın kazanmasını sağladı. Ama Kasımpaşa'nın bu maçın ilk yarısında iyi oyun gösterememesi onların zorlanmasına sebep oldu. Konyaspor ise milli arayı iyi kullanmalı ve daha dirençli bir takım olmaya çalışmalılar.


ESKİŞEHİRSPOR 0-0 GALATASARAY


Belki de bu sezon TFF'nin uyguladığı o saçma sapan sistemden en çok canı yanan Galatasaray zorlu Eskişehir deplasmanındaydı. Geçen hafta Kadıköy'de Fenerbahçe'yi çok zorlayan ve o maçta bir penaltı kaçıran Eskişehir bu maça o istek ve baskıyla başlayamadı. Oyunu zaman zaman kendi yarı sahasında kabullenen ve ileri çıkmakta uzun toplar dışında çok zorlanan Eskişehir pozisyon üretemiyordu. Galatasaray ise Sneijder - Burak - Drogba üçlüsüyle ileride basıyor ve Selçuk - Melo ikilisi ile de top yapıyordu. İlk yarı Eskişehir kalesinde çok bastırmasına rağmen aradığı golü bulamadı. İkinci yarı oyuna süper başlayan Eskişehirspor Necati ile çok net bir fırsatı kaçırdı. Muslera kalesinde devleşti adeta. Galatasaray ise ilk yarıdaki gibi iyi oynayamıyor, aksine kalesinde birçok pozisyon veriyordu. Gökhan Zan'ın yerine oyuna giren defansif orta saha Ceyhun'un stopere kaydırılması da Eskişehir'in yakaladığı pozisyonlarının sayısını arttırıyordu. Maçın son dakikalarında hakemin Eskişehir lehine vermediği penaltı da maçın kritik anlarından biriydi. Neticede yenişemeyen iki takımın  gol dahi atamadığı maçta Galatasaray'ın bu tip zor bir deplasmanda puan kaybetmesi normal sayılabilirdi. Ama Eskişehirspor'un bu beraberlikte hakkını teslim etmek gerek.

KAYSERİSPOR 1-3 ELAZIĞSPOR


Birçok bahisseverin yanıldığı maça geldik sıra. Gerçekten de Kayserispor'un evinde kimse bırakın yenilmesini, puan kaybetmesini beklemiyordu. Ama futbol bu. Top yuvarlıktır derler ya. Aynen öyle oldu. Sahaya çok feci bir şekilde yapan yağmur da belki maçı Elazığspor lehine yaklaştırdı. Ama iki takımın özellikle de Kayserispor'un savunmada yaptığı hatalar inanılır gibi değildi. Öyle ki Elazığ golü daha 16. dakikada bularak skoru 1-0 yaptı. Almanya'da bir dönem Bayern Münih altyapısında da oynamış olan Deniz Yılmaz klas bir gol atıyordu. Bu golün şokunu bile atlatamayan Kayserispor 9 dakika sonra Ahmet Görkem'den bir gol daha yiyor. Elazığspor'un iş bilen forvetleri Kayseri savunmasının yaptığı hataları affetmiyor. O dakikalarda sahada olup olmadığı bilinmeyen Kayserispor genç Özgür'den de bir gol yiyerek soyunma odasına 3-0 yenik gidiyor. İkinci yarıda yeni transfer Jaja ligdeki 2. golünü de atsa bu skor Kayserispor'a yetmiyor. Yağışın zemini bozduğu maçta gülen taraf 3-1'lik skorla Elazığspor oluyor. Ama Kayserispor kaleci Ertuğrul'a da mutlaka teşekkür etmeli. Yaptığı kurtarışlara hezimeti önledi diyebiliriz. Elazığ ise hiç beklemediği bir deplasmandan 3 puanla ayrılarak evine mutlu döndü.

ANTALYASPOR 1-2 BURSASPOR


İlk 2 haftada galibiyet alamayan iki takımın karşılaşmasıydı akşamki maç. Hem Antalyaspor'un hem Bursaspor'un lige istediği gibi, kadro kaliteleri ile orantılı başlayamadıkları için çok önemli bir maçta bu maç her iki takım adına da. Maça Bursaspor savunmasının yaptığı hatayla başlıyoruz ve eski Galatasaraylı Baros ağlarını sarsıyor. Bursaspor ise hiç gol yememiş gibi daha atak oynamaya devam ediyor. Özellikle Batalla - Pinto ikilisinin hücumdaki uyumu Bursaspor'u daha kolay hücuma sürüklüyor. Antalya savunması ise kanatlardan gelen yan topları kesme becerisini ortadan atak yerken gösteremiyor. Ve bu baskı sonuç veriyor. Daum'un Bursa'sı golü Pinto ile buluyor. İkinci yarı ise Bursaspor pozitif ve iştahlı oyununu sürdürüyor. Antalyaspor ise sadece Baros'a atılan uzun toplarla tehlike yaratmaya çalışırken ki Bursaspor Murat ile 2. golü buluyor. Bursaspor 2-1 öne geçtikten sonra biraz daha az atak yapıyor bu sefer. Kendi yarı sahasına çekilen ve zamanın da azaldığını gören Bursaspor kendi yarı sahasına hapsoluyor son dakikalarda Antalyaspor Isaac - Baros ikilisi ile gol yollarında iyi bir hücum etkinliği yaratıyor. Hatta Baros'un bir golü de topu elle aldığı gerekçesiyle sayılmıyor. Bursaspor için son dakikalar zorlu geçse de maçı kazanmayı biliyor. Bursaspor için bu galibiyet birçok anlam ifade ediyor aslında. Bu sezon hem Bursaspor'un hem de Daum'un Bursaspor başındaki ilk galibiyetiydi bu maç. Antalyaspor cephesinde ise Samet Aybaba takımıyla bu maçı da kazanmıyor ve 3 hafta sonunda 2 puanda kalıyor.

FENERBAHÇE 5-2 SİVASSPOR


Belki de geçtiğimiz haftanın en zevkli maçı denebilecek maçtı bu maç. Maçtan önce CAS yüzünden morali bir hayli bozuk olan Fenerbahçe ve bir dönem Fenerbahçe'de oynamış Roberto Carlos'un Sivasspor'u. Kadro değişikliği göze çarpıyordu maç öncesinde Fenerbahçe'de. Sow ilk 18 kişilik kadroya alınmamış ve Holmen ilk defa resmi bir maçta Fenerbahçe forması giyecekti. Maç Fenerbahçe'nin istediği gibi tempolu ve iyi oyunla başladı. Önce Emenike'nin asistinde Kuyt sahneye çıktı. Ardından stoper Alves delici bir kafa vuruşu ile farkı 2'ye çıkardı. Ardından yine Sivasspor'un açığını iyi bulan Fenerbahçe'nin Kuyt ile kanattan bulduğu maçın 3. golü. Evet, taraftarlar da dahil ilk yarıdan bu skoru kimse beklemiyordu. Tabi bu skorun oluşmasında Fenerbahçe'nin ilk yarıdaki koşu mesafesi ve rakip takımdan dönen topları karşılama oranları etkiliydi. Özellikle Holmen çok etkili bir oyuncu olduğunu gösterdi. İkinci yarıda da gol erken geldi ve Webo farkı 4'e çıkardı. Bu dakikadan sonra iyice rahatlayan Fenerbahçe biraz da kendini bırakınca savunmanın hatasından 2 gol yedi. Özellikle Egemen ve Volkan'ın formsuzluğu gözler önüne serildi. Ve maçın son sözünü de oyuna sonradan giren Alper söyledi. Sonuçta Fenerbahçe'nin ilk 2 haftadaki gibi değil de daha pozitif oyunu skoru getirdi. Sivasspor ise acilen derslerine çalışmalı. 

BEŞİKTAŞ 2-0 GAZİANTEPSPOR


Beşiktaş evinde 3'te 3 yapmak, Antep ise ligde bu tip zor bir deplasmandan puan ya da puanlar koparmaya gelmişti. İki takımın da düşündüğü şeyler ve sahaya yansıtacağı şeyler de haliyle çok değişik olacaktı. Beşiktaş'ın maça normalden daha hücumcu bir kadro çıkarması, Antep'in de çok önemli hücum silahlarını yedek bırakması ibreyi Beşiktaş'a çevirmişti maçtan önce. Nitekim maçta Beşiktaş üstünlüğünü kabul eden ve kendi yarı sahasından çıkamayan Antep golü de erken yedi. Beşiktaş'ın Fernandes - Oğuzhan - Gökhan - Olcay dörtlüsüyle yüklendiği dakikalarda Almeida ceza sahası içinden çok şık bir vuruşla takımını öne geçirdi. Bu golden sadece 7 dakika sonra çok aptalca bir hareketle Antep'in yaptığı penaltı hareketi Beşiktaş'ın yine Almeida ile farkı 2'ye çıkarmasını sağladı. Bu dakikadan sonra ise her iki takım da sanki maçın skorunun ne olacağını biliyormuşçasına oynadılar. Aslında bilmeleri de gayet normal. 2. golden sonra bile risk almak istemeyen Antep - tabi neyin riskini alamayacaksa - ilk yarıyı 2-0 yenik kapattı. İkinci yarıya hücum oyuncularını sahaya sürerek başladı Antep. Ama bu planları tutmadı. Beşiktaş'ın Veli ile Antep ataklarını savuşturması Antep'e atak yaptıramıyordu. Atiba'nın da sol bek derken orta alana yakın oynaması da bunda etken. Uzun lafın kısası Beşiktaş hak ettiği bir galibiyet aldı ve ligde 3'te 3 yaparak yoluna kayıpsız devam ediyor. Antep ise ligde 1 puanla son sırada bulunuyor.

KARABÜKSPOR 1-0 GENÇLERBİRLİĞİ


Haftanın belki de en tartışılacak maçıydı Karabük - Gençler maçı. Oyun anlamında değil hakemin son dakikada verdiği kırmızı kart ve penlatı kararıyla. Maça çok iyi başlayan bir Gençleribirliği vardı sahada. Nerede nasıl duracağını bilen bir takım gibiydi. Özellikle kanatlardan çok etkili şekilde ataklar yapan Gençlerbirliği 60. dakikaya kadar iyi oyununu devam ettirdi. Tabi bu iyi oyun yetmiyor. Atılması gerekilen gol de önemli. Jimmy Durmaz, Zec ve Stancu'nun harcadığı pozisyonlar birçok Gençlerbirliği taraftarlarının saçını başını yoldurmuştur eminim. İkinci yarının ilk 15 dakikalık bölümünden sonra ise Karabükspor özellikle Ahmet İlhan ve yeni transferi Pedersen ile etkili oldu. Gole kadar kaçan 2-3 önemli fırsat Karabükspor için umut vericiydi. Nitekim kötü oynayan takım ikinci yarıda toparlanıp kendine gelmişti. Tam maç golsüz berabere bitecek derken hakemin Karabükspor lehine çaldığı saçma sapan bir penaltı tüm maçı ve oyunu berbat etti. Penaltıyla uzaktan yakından alakası olmayan pozisyonu İlhan gole çevirdi ve Karabük gerçekten altın değerinde bir 3 puan aldı. Gençlerbirliği'li futbolcuların ise maç bittikten sonra bile devam eden itirazları maçta aklımızda kalanlardı.

RİZESPOR 2-1 ERCİYESSPOR


Bu sezon Spor Toto Süper Lig'e yeni çıkmış 2 takımın kapışmasını maçtan önce birçok futbolsever merak ediyordu. Özellikle kadro kurma açısından iki takımın da bu sezon transfer dönemini epey bir verimli geçirdiklerini söylemek mümkün. Maça daha etkili başlayan taraf Rizespor maçın henüz 7. dakikasında yeni transferleri sol bek Ali Adnan'ın jeneriklik golüyle 1-0 öne geçiyordu. Gol bakımından haftanın golü diyebileceğimiz gol usta işi bir goldü gerçekten de. Golden sonra durulan Rizespor kalesinde 2-3 net pozisyon verdi ama kalecileri Pawelek çok iyi kurtarışlar yaptı. İkinci yarıda ise yine kendine gelen Rizespor bu sefer oyuna sonradan giren Eren'in şık golüyle farkı 2'ye çıkarttı. Erciyesspor ise bu dakikadan sonra hücuma geçti. Kornerden gelen etkili ortaya kafa vuran Vleminckx her ne kadar farkı 1'e indirse de sonunu getiremedi. Hatta öyle ki maçın son anlarında forvet oyuncusu kırmızı kartla oyun dışında kaldı. Sonuçta Erciyesspor'un kazanamadığı bir maç daha izledik. Rizespor ise akıllı oynayarak sonuca gitti.

AKHİSAR 3-0 TRABZONSPOR


Maçtan önce birine gidip de bu maçı Akhisar 3-0 kazanır deseydim herhalde bir güzel dayağımı yerdim. Kimsenin tahmin etmediği skorla biten haftanın kapanış maçı. Özellikle bu sezon daha iyi kadro kuran ve dünyaca ünlü Malouda'yı renklerine bağlayan Trabzonspor'a hiç yakışmayacak bir oyun ve skor elbette. Maça daha atak başlayan Trabzonspor'du. Bunun böyle olacağı belliydi gerçi. Maçın kadroları açıklandığında Olcan'ın sol bekte oynayacak olması bunun en büyük işaretiydi. Trabzonspor maça Malouda, Adrian ikilisinin etkili oyunuyla iyi başlasa da golü Akhisar buldu. Bilal'ın harika pasında Bruno'nun gelişine vuruşu ile Akhisar öne geçti. Golden sonra Akhisar daha cesur oynayarak hücum anlamında daha net fırsatlar buldu. Onur'un kurtardığı önemli pozisyonlar da bunun göstergesi. İkinci yarıda özellikle Niasse ve Bruno ile etkili olmayı başaran Akhisar 2. golü de Niasse'nin şık plasesiyle buldu. Bu golden sonra orta sahada top yapamayan Trabzonspor Henrique, Malouda ve Colman ile etkili gelmeye çalıştı ama sonuç çıkmadı. Ve maçın son sözünü oyuna sonradan giren Kenan söyledi. Maçı Akhisar 3-0 kazandı. Trabzonspor'un ise düşünmesi gereken çok şeyleri olduğunu gördük bu maçta. Gerçekten kötüler ve böyle oynamaya devam ederlerse sonları pek iyi görünmüyor. 

Haftanın maçlarını teker teker değerlendirmeye çalıştık. Şimdi de 3. haftanın puan durumuna ve takımların gelecek hafta kimlerle oynadığına bakalım.

TakımlarOGBMAvP
1. Beşiktaş330069
2. KDÇ Karabükspor321037
3. Fenerbahçe320136
4. Akhisar Bld.Spor320126
5. Kasımpaşa320116
6. Çaykur Rizespor320116
7. Galatasaray312015
8. Eskişehirspor311114
9. S.B. Elazığspor311104
10. Bursaspor3111-14
11. Gençlerbirliği310213
12. Sivasspor3102-23
13. Torku Konyaspor3102-23
14. Kayserispor3102-33
15. Trabzonspor3102-43
16. M.P. Antalyaspor3021-12
17. Kayseri Erciyesspor3012-31
18. Gaziantepspor3012-31

4. Hafta Programı
Trabzonspor - Karabükspor
Elazığspor - Konyaspor
Galatasaray - Antalyaspor
Erciyesspor - Akhisar
Gençlerbirliği - Kayserispor
Kasımpaşa - Fenerbahçe
Sivasspor - Eskişehirspor
Gaziantepspor - Rizespor
Bursaspor - Beşiktaş

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder