26 Aralık 2013 Perşembe

Ligue 1 ilk yari değerlendirmesi 2013/14

Fransa Ligue 1'de sezonun ilk yarısı sona erdi. Genelde sürpriz takımlar görmeye alışkın olduğumuz bu ligde şimdiden ilk 3 ve küme düşecek olan takımlar belirlenmeye başladı. Öyle ki ilk 3 sırada yer alan Psg, Monaco ve Lille ilk yarıyı 4. Bordeaux'nun 9 puan önünde tamamladı. Ligin son 2 sırasında yer alan Ajaccio ve Sochaux ise 17. sıradaki Montpellier'nin 6 puan gerisinde kaldı.



PSG ZİRVEDE

Sezon başında teknik direktör değişikliğine giden ve sezona Laurent Blanc ile başlayan Psg yarıştığı 3 kulvarda da çok iyi işler çıkarıyor. Ligin ilk yarısında sadece 1 yenilgi alan Blanc'ın öğrencileri ilk yarıyı 44 puanla Monaco'nun 3 puan önünde lider tamamladı. Blanc ve oyuncuları bu performansla beklentileri fazlasiyla karşıladı. Hatta üstün performans sergiledi. Zira henüz sezon başında Blanc'ın gelmesine karşı çıkan Psg'li taraftarlar Blanc'ı Parc De Prince'deki ilk maçında ıslıklamıştı. Ama Blanc, ona güvenmeyenleri yanılttı, sezonun ilk yarısında geçen sezonun 'Ancelotti'nin Psg'sinden 6 puan daha fazla topladı. Şampiyonlar Ligi'nde grubunu lider tamamladı ve Fransa Kupası'nda emin adımlarla ilerliyor. Oynattığı 4-3-3 ofansif futbolla beğeni toplayan Blanc, takımdaki bunca yıldız oyuncuyu sorunsuz yönetmeyi başardı. Sezona damga vuran Ibrahimovic-Cavani ikilisinden bahsedelim biraz. Sezon başında 64M € karşılığında transfer olan Uruguaylı yıldız Cavani ona güvenenleri yanıltmadı. Yıldız oyuncu sağ kanatta oynamasına rağmen 12 gol atmayı başardı. Partneri Ibrahimovic ise yine harikalar yarattı. Attığı mükemmel gollerle adından sıkça söz ettiren İsveçli yıldız ligin ilk yarısında attığı 15 gol ile gol krallığı yarışında ilk sırada. Blanc bu 2 yıldızdan önemli verim alabildi.Bakalım 2. yarıda Psgli futbolcular bu güzel performansı devam ettirebilecek mi?

MONACO TAKİPTE

Sezona Ranieri yönetiminde ve önemli transferlerle başlayan Monaco, ligin ilk yarısında oldukça başarılı bir grafik çizdi. Ligin ilk 7 haftasını lider geçiren Monaco, ardından Kolombiyalı yıldız Falcao'nun da sakatlanmasıyla bir düşüş yaşadı ve 3. sıraya geriledi. Ama sonrasında toparlanmasını da bildi ve ilk yarıyı 2. tamamladı. Takıma 60M € karşılığında transfer olan Kolombiyali yıldız Radamel Falcao, takımının zirve yarışında olmasında önemli rol oynadı. "El Tigre" yaklaşık 3 hafta sakatlığından dolayı forma giyememesine rağmen bu sezon 9 gol attı. Geçen sezon büyük umutlarla alınan Lucas Ocampos ise su ana kadar hayal kırıklığı yaşattı desek yeridir. Arjantnli yıldızın sadece 2 golü var ve birçok maçı yedek kulübesinde geçirdi. Porto'dan alınan James Rodriguez ise vasat bir performans sergiledi. Özetle Monaco'nun kanat oyuncuları sessiz kaldı diyebiliriz. Ancak orta saha ön plana çıktı. Özellikle Toulalan ve Moutinho sezonun ilk yarısında çok iyi bir grafik çizdiler. Büyük ihtimalle kadrosunu devre arası güçlendirecek olan Monaco, bakalım 2. yarıda nasıl bir grafik çizecek? 



LILLE SÜRPRİZ PEŞİNDE

En son 2009-2010 sezonunda şampiyon olan Lille ve 2011-2012 sezonunda Montpellier’yi şampiyonluğa taşıyan Rene Girard, 2 sürpriz şampiyonluk, bu sezon buluştular. Lille’in bu çıkışından sonra yeni bir sürpriz mi geliyor sorusu da akıllara geldi. Kadro kalitesi açısından Monaco ve Psg’nin oldukça gerisinde olan Lille, ligin ilk yarısında çok iyi bir grafik çizdi. Sezon başında Digne, Thauvin ve Payet’i sattılar. Zirve yarışında olacaklarını kimse düşünmüyordu. Ama ligin en az gol yiyen ekibi de olan Lille, ligin ilk yarısını liderin 4 puan gerisinde 3. sırada tamamladı. Bu sezon az gol yiyen savunmasıyla ön plana çıkan Lille, kalecisi Enyeama’ya da çok şey borçlu. Nijeryali kaleci kalesinde devleşti bu sezon ve sadece 8 gol yedi. Lille’in savunmasının olduğu kadar forvetleri de başarılı. Salomon Kalou 3 asist 7 gol atarken, Nolan Roux, 6 gol 2 asistle oynadı. Teknik direktör Girard, hedefin şampiyonluk olduğunu söylemişti. Lille bu hedefe ulaşabilecek mi? 


LYON VE MARSİLYA ZİRVEDEN UZAK 

Bir tarafta sezona ekonomik sıkıntılarla başlayan ve Şampiyonlar Ligi'nden play-off turunda veda eden Lyon diğer tarafta ise dar kadrosuyla birçok sakatlıkla boğuşan ve Şampiyonlar Ligi'nde 0 çeken Marsilya. Önce Lyon'dan başlayalım. Ekonomik sıkıntılardan dolayı sezon başında Lisandro Lopez, Reveillere ve Lovren gibi kilit isimleri gönderen Lyon yaptığı transferlere rağmen yerlerini dolduramayınca oldukça sıkıntılı anlar yaşadı. Şampiyonlar Ligi play-off turunda R.Sociedad'a elenmesine rağmen lige iyi bir başlangıç yapmıştı aslında. Ancak 5. haftadan itibaren inanılmaz bir düşüş yaşadı ve 14. sıraya kadar geriledi. Ardından da istikrarsız bir grafik çizen Remi Garde'in öğrencileri ligin ilk yarısını zirvenin 15 puan gerisinde 10. sırada tamamladı. Avrupa Ligi'ndeyse yoluna devam eden Lyon, şubat ayında Chornomorets ile karşılasacak. Marsilya'da da durumlar pek farklı değil. Sezona Payet ve Thauvin gibi önemli transferlerle başlayan Marsilya, hayal kırıklığı yaşatti diyebiliriz. Şampiyonlar Ligi'nde de zorlu bir gruba düşen mavi-beyazlılar, grubunu puansız tamamladı ve Avrupa Kupaları'na veda etti. Ligde aynı şekilde hedeflerden uzak kaldı. Tıpkı Lyon gibi, lige iyi bir başlangıç yapan Marsilya, devamını getiremedi. Haftalar geçtikçe iyice kötüye giden duruma Marsilya yönetimi teknik direktör değisikliğine giderek bir dur demek istedi. Yönetim Baup'u gönderip yerine mevcut sportif direktör Jose Anigo'yu getirdi. Anigo da başarılı olamadı. Çıktığı 3 maçta da galibiyet alamadı ve Marsilya sezonu zirvenin 11 puan gerisinde 6. sırada tamamladı. Bu 2 kulübün ligin 2. yarısında nasıl bir grafik çizeceği merak konusu. 



AJACCIO VE SOCHAUX ATEŞLE OYNUYOR 

Ligde son 2 sırada yer alan Sochaux ve Ajaccio'nun işleri çok zor. Bu iki takım çok kötü bir ilk yarı geçirdiler. Durumları 2. yarı için hiç umut verici değil. Özellikle 19 maçta sadece 1 galibiyet alan Ajaccio. Ligin en az gol atan takımı da olan kırmızı-beyazlılar (13 gol), 19 maçta aldığı 1 galibiyet, 6 beraberlik ve 12 mağlubiyet ile sadece 9 puan toplayabildi ve ilk yarıyı 17. Montpellier'nin 8 puan gerisinde bitirdi. Sochaux tarafında da durumlar hemen hemen aynı. Ligin 19. haftasında aldığı Rennes galibiyetiyle galibiyet sayısını 2'ye çıkaran Sochaux, ligin aynı zamanda en çok gol yiyen takımı konumunda (39 gol). Hücum hattının da başarılı olmadığı Soxhaux (15 gol), ligin ilk yarısını 11 puan ile Montpellier'nin 6 puan gerisinde 19. sırada tamamladı. 18. sırada yer alan Valencienne de iyi durumda olmasa da sezonun ilk yarısında yaşadığı talihsiz sakatlıklar (Le Tallec, Pujol), ligin 2. yarısında tekrarlanmazsa başarılı teknik adam Jacobs ile ligde tutunacaklarını düşünüyorum. Bakalım düşme hattından kimler kurtulacak, kimler düşecek?


İLK YARININ 11'İ:


Champions League Team 4-3-3 football formation



PUAN DURUMU:




GOL KRALLIĞI SIRALAMASI:
SıralamaFutbolcuGolKulüp
1Zlatan Ibrahimovic15     Paris Saint-Germain
2Edinson Cavani12     Paris Saint-Germain
3Vincent Aboubakar11     Lorient
4Radamel Falcao9     Monaco
4Alexandre Lacazette9     Lyon
6Emmanuel Riviere8     Monaco
7Filip Djordjevic8     Nantes
8André-Pierre Gignac8     Marsilya
9Bafetimbi Gomis7     Lyon
10Nélson Oliveira7     Rennes

1 yorum: