15 Aralık 2013 Pazar

Portekiz Dünya Kupası'nda neler yapar?


Baraj maçlarında rakibi olan İbrahimovicli İsveç'i iki maçta da yenerek Dünya Kupası'na gitmeye hak kazanan Portekiz milli takımının Brezilyada neler yapacağı merak konusu! 
Ronaldo ve arkadaşları Almanya, Gana, ABD ile gruplarda 2. tur mücadelesi verecek. 2010‘da göreve tartışmalı bir şekilde gelen Paulo Bento son 2 turnuvayı da boş geçmedi. Hem Dünya Kupası'na ve hem de Euro 2012‘ye takımını götüren genç çalıştırıcı Portekiz medyasının ve halkın gözünde çok güçlü bir pozisyona ve krediye sahip... Ronaldo önderliğinde son yıllardaki bütün organizasyonlara katılan Portekiz milli takımının Euro 2012‘deki penaltılar ile kıl payı kaçırdığı final aslında geldikleri noktayı gösteriyor... 

DEĞİŞİM SÜRECİ : 
-Paulo Bento, göreve geldiği ilk günlerde yaptığı ilk icraat, istikrarsız ve dağınık bir takıma istikrarı ve düzeni getirmek oldu. 
-Belirli ve çok az değişen bir 11 ve kadro. 
-Bosingwa, Miguel, Liedson, Deco, Maniche gibi takımın değişilmez ama yaşı ilerlemiş isimleri takımdan silerek yepyeni bir kadro oluşturdu. 
-Ronaldo üzerine kurulu bir oyun kurgusu 
-Teknik ve taktik disiplini 


EN BÜYÜK SİLAHLARI: 
-Tartışmasız son yıllara damgasını vuran Ronaldo bu takımın kaptanı, lideri ve en önemli gol silahı diyebiliriz. Bir gol daha atarak Pauleta’yı geride bırakarak Portekiz milli takımının en çok gol atan oyuncusu olması zaten Ronaldo’nun geldiği yeri ve takim için ne kadar değerli olduğunu gösteriyor. 
-Deco’dan sonraki en önemli görevi en iyi şekilde üstlenen Moutinho, takımın beyni ve kalbi diyebiliriz. Takımın 1 numaralı pas istasyonu ve 'Regista’ rol oyuncusu ve asist yapan oyuncusu (Duran top ve kornerlerde cabası). 

ARTILARI: 
-Kemikleşmiş ve sakatlık, kart cezalısı olmadığı sürece sahaya sürülen takım ve tertibi 
-Milli takim bazında 4-3-3(Diamond/Flat) şablonunu en iyi uygulayan takımların basında gelmesi 
-Güçlü ve birbirini tamamlayan orta saha hattı (Veloso/Meireles/Moutinho) Bento’nun vazgeçmedigi 3 kilit isim 
-Son 2-3 yılda hedef maçlarını çok iyi oynayan bir takım yaratıldı 
-Tecrübeli ve lider inisiyatifli stoper oyuncuları (B. Alves/Pepe) 
-Hucuma katılmayı ve sık sık bindiren bek oyuncuları (Pereira/Coentrao)
-Nani ve Varela gibi üst düzey yeteneklere sahip kanat ve çizgi oyuncularına sahip olmaları 
-Takım halinde çok iyi alan daraltan ve rakibe oyununu kabul ettirmeleri en dikkat çekici nokta yardımlaşma ve takım halinde hem savunma ve hem hücum tarafını üst düzey bir şekilde gerçekleştirmeleri 
-Pas ve hızlı kontra ataklar Portekiz milli takımının oyun felsefesini oluşturan en temel iki unsur 

EKSİLERİ: 
-Gol yollarındaki kısırlık, Ronaldo dışında gol katkısı olan ikinci bir ismin olmaması 
-Nuno Gomes, Pauleta hatta ve hatta Liedson’dan sonra bir türlü takımın gol yükünü ve oyun sistemini islenir hale getirecek bir santrforun ve forvetin olmayışı (Almeida ve Postiga çok yetersiz kalıyor bu konularda) 
-Kaledeki istikrar sorunu, Rui Patricio’nun değişken maç performansları (siyah ile beyaz gibi) 

DÜNYA KUPASI'NIN SÜRPRİZLERİ OLABİLECEK OYUNCULAR: 
-William Carvalho: Sporting Lizbon'un wonderkid oyuncusu. Forma yarışında hem Meireles hem de Veloso için çok büyük tehdit oluşturuyor. 
-Adrien Silva: Sporting Lizbon'un bu sezonki çıkışındaki kilit rol oynayan oyuncuların başında geliyor. Moutinho’nun bir numaralı halefi olabilecek yegane isim. 
-Fernando: Geçtiğimiz aylarda Portekiz vatandaşlığına geçip ve milli takımda oynama şansını yakalayan isim. Bento’nun sisteminde çok önemli bir rol alabilir. 
-Andre Martins: Sporting Lizbon'un yorulmak bilmeyen en calışkan oyuncusu. Bu rotasyonu zorlayacak en önemli isimlerden 
-Josue: Porto’nun bu sezonki değişmeyen oyuncularından. AMC-MC ve kanatlarda görev yapabilen çok yönlü ve yaratıcı, yetenekli oyuncu.  

PORTEKİZ MİLLİ TAKIMININ MUHTEMEL KADROSU:

1 yorum: